Czekoladowe ciasteczka z mąki z ciecierzycy


Nic nie mówiłam mojej rodzinie z czego są wypieczone te ciastka. Chciałam "zbadać" czy wyczują mąkę z ciecierzycy. Zajadali się, a ja wiedziałam, że jedzą zdrowo:)
mąka z ciecierzycy przesiana - 2 szklanki
olej kokosowy ekologiczny - 100 ml
cukier kokosowy - 1 szklanka
cukier waniliowy ekologiczny - 1 opakowanie
kakao organicznego użyłam Alce Nero - 2 łyżki
soda - 1 łyżeczka
jaja ekologiczne - 2 szt.
gorzka czekolada posiekana - 20 g
pistacje - 1 łyżka

Następnie wyjmij masę na folię spożywcą i zrób długi rulon ( ok. 5 cm średnicy). Wstaw do lodówki na godzinę.
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Odwiń z filii i przetnij na równe kawałki ( ok 1 cm). Ciasto umieść w zagłębieniu dłoni i zrób kuleczki. Ba blachę wyłożoną papierem zacznij układać ciasteczka, spłaszczając delikatnie z góry.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na około 12-15 minut.
Po upieczeniu wyłóż je na papierowy ręcznik.
Miałam dość duże jaja, więc pod rękę miałam mąkę do podsypywania.
Do ciastek możesz dodać swoje ulubione dodatki suszone owoce, różne orzechy.