Czekoladowe babeczki duszki z ciepłymi lodami
            
Sam nie jestem wielkim miłośnikiem Halloween, ale uwielbiam robić te wszystkie zabawne i strasznie słodkości. W tym roku specjalnie z tej okazji przygotowałem wyjątkowe czekoladowe babeczki duszki z ciepłymi lodami. Ten smak przypomina mi dzieciństwo i tę słodką masę z białek, którą można było dostać praktycznie we wszystkich cukierniach. Jednak tutaj, zamiast umieszczać ją w wafelku, ozdobiłem nią wierzch babeczek, a następnie udekorowałem odrobiną czekolady, tworząc zabawne miny. Czyż nie wyglądają strasznie uroczo? 😉
W moim przepisie na czekoladowe babeczki duszki wykorzystałem ulubioną recepturę na kakaowe muffinki z dodatkiem kwaśnej śmietany, dzięki której są wyjątkowo delikatne. Ich plusem jest również to, że nie rosną zbyt mocno i można je z łatwością ozdabiać na różne sposoby. Babeczki można wzbogacić również ulubionymi dodatkami, np. owocami czy bakaliami, jednakże ja lubię je piec z dodatkową porcją posiekanej czekolady.
Dekoracja na bazie ciepłych lodów jest szalenie prosta w przygotowaniu. Wystarczy ubić białka z cukrem, wodą i żelatyną w kąpieli wodnej, a następnie wycisnąć na babeczki. Polecam jednak użyć tutaj miksera, ponieważ ręczne ubijanie bezy przez 12 minut jest nie lada wyczynem. 😉 Po schłodzeniu już można ozdobić je czekoladą na dowolny sposób.
Czekoladowe babeczki duszki z ciepłymi lodami polecam nie tylko na Halloween – również świetnie się sprawdzą na wszelkie imprezy dla dzieci tych dużych, jak i tych większych. 😉 Pomysł ten można wykorzystać również na inne okazje, ozdabiając je w ulubiony sposób. 🙂

 Babeczki duszki  Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 16 
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Składniki na czekoladowe babeczki duszki z ciepłymi lodami:
Babeczki czekoladowe:
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao)
 - 120 g miękkiego masła
 - 2 duże jajka (rozmiar L)
 - 150 g cukru trzcinowego
 - 180 g kwaśnej śmietany 18%
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - 140 g mąki pszennej
 - 1 łyżka kakao
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 - szczypta soli
 
Ciepłe lody:
- 3 duże białka (rozmiar L)
 - 375 g cukru
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
 - 60 ml wody
 - 2 łyżeczki żelatyny (8 g)*
 
Dekoracja:
- 30 g gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao)
 - 5 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
 
Jak zrobić czekoladowe babeczki duszki z ciepłymi lodami?
Babeczki czekoladowe (Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej).
- Połowę czekolady (100 g) roztop w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
 - Masło utrzyj mikserem do białości, a następnie dodawaj powoli cukier, cały czas ucierając.
 - Wbij kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadź w masie. Dodaj roztopioną czekoladę, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko zmiksuj do połączenia.
 - Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połącz za pomocą miksera z resztą masy. Pozostałą czekoladę drobno posiekaj i połącz z ciastem.
 - Ciasto nakładaj do papilotek o średnicy 5 cm do ¾ wysokości. Papilotki ułóż w formie na muffiny. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotuj krem.
 
Ciepłe lody
- Żelatynę wymieszaj w wodzie i odstaw na 5 minut, aż napęcznieje.
 - Jajka sparz krótko wrzątkiem, a następnie oddziel białka od żółtek.
 - Przygotuj kąpiel wodną. W garnku nastaw niewielką ilość wody. Poczekaj, aż zacznie wrzeć i postaw na nią szklaną lub metalową miskę. Wlej białka, dodaj rozrobioną w wodzie żelatynę oraz wsyp cukier.
 - Masę ubijaj ręczną trzepaczką lub mikserem przez ok. 12 minut, aż powstanie lśniąca i sztywna piana (jak na bezę). W tym czasie masa powinna osiągnąć 70ºC. Na sam koniec dodaj ekstrakt i zmiksuj krótko ponownie.
 - Piankę odstaw na kwadrans do przestudzenia, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 1 cm.
 - Ciepłe lody wyciśnij na upieczone i wystudzone babeczki. Kolejno wstaw je do lodówki na minimum godzinę, aby masa stężała.
 
Dekoracja
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
 - Przy pomocy pędzelka lub wykałaczki ozdabiaj piankę na babeczkach, malując zabawne miny.
 - Po udekorowaniu babeczki przechowuj w lodówce do momentu podania. (Ciepłe lody zachowują kształt przez wiele godzin w temperaturze pokojowej).
 
UWAGI
*Z żelatyny można zrezygnować, jednakże pianka jest wtedy bardziej delikatna i może nie utrzymać długo kształtu w temperaturze pokojowej. Nie rezygnujemy jednak z dodatku wody.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square 
 
 