Czekoladowa chmurka Nigelli

Strasznie chciało mi się czegoś czekoladowego, ale nie za słodkiego. Szukałam, szukałam i mam. Czekoladowa chmura Nigelli z książki Nigella gryzie, jest mocno czekoladowa, ale nie jest słodka. Gorzka czekolada nadaje wręcz wytrawny smak. Wyszło pycha, rodzinka zjadła całe w jeden wieczór.
Czekoladowa chmura
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej albo w mikrofali (trzeba często mieszać, żeby się nie spaliła), następnie wrzucić do niej masło i poczekać aż samo się rozpuści i całość lekko przestygnie. Ubić 2 całe jajka i 4 żółtka z 75g cukru. Z 4 białek ubić pianę dodając 100g cukru stopniowo, aby piana była lśniąca i dosyć sztywna.
Do żółtek z cukrem dodajemy powoli masę czekoladową i skórkę z pomarańczy, a następnie pianę, delikatnie mieszając. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto się zapada na środku tworząc "krater" na bitą śmietanę. Nigella śmietanę posypuje kakao, ja natomiast dałam borówki amerykańskie. Ciasto jest mocno czekoladowe, zwarte i na pewno zrobię je ponownie.

Czekoladowa chmura
- 250g gorzkiej czekolady
- 125g miękkiego masła
- 6 jajek
- 175g cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- śmietana kremówka 500ml
- cukier waniliowy

Do żółtek z cukrem dodajemy powoli masę czekoladową i skórkę z pomarańczy, a następnie pianę, delikatnie mieszając. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto się zapada na środku tworząc "krater" na bitą śmietanę. Nigella śmietanę posypuje kakao, ja natomiast dałam borówki amerykańskie. Ciasto jest mocno czekoladowe, zwarte i na pewno zrobię je ponownie.
