Czekoladowa chmura. Ciasto bez mąki.

Czekoladowa chmura. Ciasto bez mąki.

Zimno…

Zimno, jak gdyby przedwiośnie wróciło…

Gdzie te truskawki?

Dobrze, że chociaż jest czekolada…

W taką pogodę zawsze szeroko otwieram drzwi do kuchni i rozgrzewam do czerwoności piekarnik. W jednej chwili cały dom ogarnia przyjemne ciepełko. Wszyscy wiedzą, że warto być wtedy blisko, szykuje się coś pysznego.

I wyszykowało się!

Czekoladowa chmura wjeżdża na stoły i równie spektakularnie znika.

Tak lubię… Wiem, że smakuje.

Zdjęcie - Czekoladowa chmura. Ciasto bez mąki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladową chmurę po raz pierwszy upiekła Nigella i to jej należą się za nią wszelkie laury (może tylko poza jedną, moją Laurką). Choć nie wiedzieć czemu rzadko korzystam z jej przepisów, ten realizowałam już kilka razy i z pewnością jeszcze nie raz to powtórzę. Sprawdza się zawsze i smakuje każdemu. Mimo, iż to ciasto nie zawiera ani grama mąki, nie da zjeść się go zbyt wiele na raz, a najchętniej nie przestawałoby się wcale.

Pięknie wyrasta w piekarniku i jeszcze piękniej opada i pęka po wyjęciu. To najsmaczniejsza kuchenna katastrofa pod słońcem.

Swoją drogą ciekawe, czy ten brak mąki to nie przypadek…

Zdjęcie - Czekoladowa chmura. Ciasto bez mąki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (z moimi zmianami):

(na tortownicę o śr 18cm)

  • 125g gorzkiej czekolady
  • 60g masła
  • 3 jajka
  • 40g brązowego cukru
  • 50g cukru
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • ok 350ml słodkiej śmietanki 30-36% (kremówki)
  • 2 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
  • 1 łyżka gorzkiego kakao do oprószenia

Zdjęcie - Czekoladowa chmura. Ciasto bez mąki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • Czekoladę łamię na kawałki, dodaję masło pokrojone w kostkę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gładka i jednolita zestawiam z garnka do przestudzenia.
  • 2 białka ubijam na sztywną pianę z białym cukrem.
  • Żółtka i pozostałe jajko ubijam w drugiej misce na puszysty krem z brązowym cukrem. Na koniec dodaję likier.
  • Do powstałej masy stopniowo wlewam roztopioną czekoladę z masłem nie przerywając ubijania. Gdy masy się połączą, dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam łopatką.
  • Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczam. Wykładam masę i piekę 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • Studzę na blacie. Ciasto po wyjęciu z piekarnika mocno opada i pęka. Tak ma być.
  • Kremówkę ubijam z cukrem waniliowym. Ostudzone ciasto wypełniam bitą śmietaną i oprószam gorzkim kakao.

Smacznego!

Kategorie przepisów