Czekladowy chleb z cydrem

Czekladowy chleb z cydrem

Zdjęcie - Czekladowy chleb z cydrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Dziś proponuję wam pyszny i mięciutki chlebek z chrupiąca skórką który można jeść nie tylko ze słodkimi dodatkami. Jest niezwykle aromatyczny i prosty do wykonania. Polecam 

zaczyn

  • 250 ml wody
  • 60 g aktywnego zakwasu
  • 2 łyżki mąki razowej typu 2000

Ciepłą wodę wymieszać z zakwasem i mąką odstawić na 12 godzin. 

  • 125 ml szklanki cydru z białego bzu
  • 3/4 szklanki pure z dyni
  • 60 g kakao
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego ciemnego
  • 400 g mąki razowej
  •  200 g mąki żytniej
  • 3 łyżki otrębów gryczanych 

Do zaczynu dodać płynne składniki cydr, oliwę, połączyć. Następnie dodajemy resztę suchych składników i wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Następnie przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką , zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie odgazować ciasto czyli zagnieść kilka razy, przełożyć do natłuszczonej formy i zostawić aż wyrośnie - naciąć lekko nożem wierzch chleba. Piekarnik rozgrzać do 220 C i wstawić do piekarnika na 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę 180 i piec jeszcze ok 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Zdjęcie - Czekladowy chleb z cydrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekladowy chleb z cydrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekladowy chleb z cydrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów