Czebureki

W poszukiwaniu przepisów do akcji Z widelcem po Azji natrafiłam na czebureki. Są  to pierogi rodem z kuchni tatarskiej ale występują  także w Kazachstanie. Widziałam jak wykonywał je Robert Makłowicz w jednym z odcinków w swoim programie. Pierogi robi się w miarę szybko i są bardzo smaczne. Najpierw polecam zrobić ciasto a w czasie gdy leżakuje można zająć się farszem. Idealnie smakują z sosem czosnkowym i sałatką. Są dość syte więc sugerowałabym je  raczej na zimne dni.

Zdjęcie - Czebureki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody 
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju

Składniki na farsz:

  • 50 dag mięsa
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  •  sól i pieprz – do smaku
  • woda ok. 1/3 – ½ szklanki

Mąkę przesiać do miski. Do szklanki wbić żółtko i uzupełnić wodą, aby razem stanowiły ¾ szklanki. Dodać sól i wymieszać razem. Wodę dodawać małymi porcjami do mąki i wyrabiać razem tak, jak robi się kruszonkę. Mają powstać takie większe okruszki. Teraz dodać do ciasta olej i zagnieść ciasto. Gdyby było twarde, należy dodać jeszcze wody. Nie wyrabiać za długo ciasta. Przykryte folią ciasto, odstawić na 40 minut, aby odpoczęło. W tym czasie możemy zrobić farsz

Mięso zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Dodać przyprawy, trochę wody i dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko (nie ma potrzeby podsypywania mąki, bo ciasto idealnie się wałkuje i do niczego nie przykleja) na wielkość dużego talerzyka deserowego. Na połowę ciasta wyłożyć/rozsmarować farsz i przykryć drugą połową ciasta, starając się, aby wycisnąć powietrze z pieroga. Mocno skleić brzegi (można zrobić „falbankę” albo użyć widelca).

Smażyć czebureki na oleju, średnim ogniu, najpierw z jednej strony a następnie ostrożnie odwracamy i smażymy drugą stronę. Na patelni mieści się po 2 czebureki.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Ravioli z ricottą i wypływając…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Szpinakowe pierogi z kurczakie…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pieczone pierogi z soczewicą i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Pielmieni

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Pierogi z soczewicą i grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Orkiszowe pierogi z dynią

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

1

Chicken Khorma czyli Korma z k…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Chlebki naan z grama masala

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Zupa Tom Yum

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Czerwone curry z wieprzowiny i…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Pad Thai

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Hummus z awokado - Guacaummus…

Kasia Kasia
Pełny talerz