Czas na piknik
Nie wiem na czym to polega, ale gdy chodzi o weekendowa pogode mam pecha od kilku juz lat. Gdy mieszkalam we Francji to czesto bywalo tak, ze w tygodniu byla przepiekna pogoda, a gdy tylko nadchodzila upragniona sobota zaczynalo padac i tak az do niedzieli godziny 17. W tym samym czasie w Polsce panowala iscie piknikowa aura.
Zamieszkalam w Polsce i ku memu zaskoczeniu w pogodzie nic sie nie zmienilo. Zmienil sie niestety kraj. I tak we Francji teraz panuje piekna wiosna, a tu gdzie jestem ja, weekendy znow nie zachecaja do wyjscia z domu. Gdy juz zrobilo sie ladnie rozchorowala sie Viki i piknikowe plany zostaly przelozone kolejny raz.
Do piknikowego kosza mialysmy zapakowac mini pizze. Juz kiedys doskonale sie sprawdzily w czasie jednaj z wycieczek za miasto. Cieniutkie ciasto z dodatkiem ulubionego farszu.
Gdy jednak pokusilam sie by zrobic z tego przepisu jedna, duza pizze rodzinna okazalo sie, ze ciasto jest dosc grube, czyli wlasnie takie za jakim nie przepadam. Moze powinnam podzielic to ciasto na dwie porcje? A moze moja blaszka to pizzy byla zbyt mala? Nie wiem. Polecam jednak to ciasto tym co lubia gdy jej brzeg jest puszysty i gruby.
Do tego prosty, ale smaczny sos pomidorowy i takie dodatki jakie najbardziej lubimy, za kazym razem inne.
Pizza
skladniki na ciasto
250ml letniej wody
7g suchych drozdzy
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
350g maki pszennej typ 550 (ja dalam 200g maki pszennej i 150g maki pszennej razowej)
1 lyzka oliwy z oliwek
wykonanie:
Drozdze rozrabiamy z lyzeczka cukru i 50 ml letniej wody. Odstawiamy na 15 minut zeby ruszyly.
Make mieszamy ze sola, dodajemy do niej zaczyn drozdzowy, reszte wody i oliwe z oliwek. Wszystkie skladniki laczymy ze soba. Na stolnicy wyrabiamy ciasto przez okolo 4 minuty, bedzie dosc lepkie.
Odkladamy ciasto do miski nasmarowanej oliwa, przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy do wyrosniecia na 30 minut.
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto przez 2 minuty. Ciasto nalezy rozwalkowac dosc cienko i przelozyc na blache nasmarowana oliwa.
W przypadku mnini pizzy ciasto nalezy rozwalkowac na grubosc okolo 0,5 cm i wyciac krazki. Z tej porcji ciasta mi wyszlo okolo 27 malych placuszkow.
Na ciasto nakladamy sos pomidorowy i ulubione dodatki.
Duza pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut, a mini pizze okolo 15 minut.
Skladniki na sos pomidorowy:
2 lyzki koncentratu pomidorowego
1 zabek czosnku - drobno posiekany
1 lyzka wody
ziola - oregano, tymianek, bazylia
sol, pieprz i odrobina cukru do smaku
Wszystkie skladniki mieszamy ze soba i pozostawimy na pare minut by sos sie przegryzl.
Smacznego!