Czarny makaron z prosciutto i suszonymi pomidorami

Czarny makaron z prosciutto i suszonymi  pomidorami

Włoski makaron barwiony sepią jest neutralny w smaku, a po ugotowaniu zostaje pięknie czarny. Spaghetti al nero di sepia to jeden z moich ulubionych makaronów. Niezmiennie zachwyca i zawsze ciekawi. Uwielbiam czarną carbonarę z dodatkiem... śmietany - wyglada okropnie (szczególnie z żółtkami z wiejskich jaj), ale smakuje przepysznie!

Dzisiejsza propozycja to pyszne i dziecinnie proste danie (i bardzo lekkie!), które smakuje zarówno na ciepło - od razu po przygotowaniu, jak i na zimno w formie - dość oryginalnej) sałatki. Polecam, naprawdę dobre!

Zdjęcie - Czarny makaron z prosciutto i suszonymi  pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czarny makaron z prosciutto i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 opakowanie czarnego makaronu (spaghetti lub tagliatelle)
  • kilka plastrów prosciutto
  • kilka (lub nawet kilkanaście) listków bazylii
  • 2 - 3 kawałki suszonych pomidorów
  • płatki parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Makaron gotujemy al dente. rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy porwane palcami plastry prosciutto, dodajemy pokrojone pomidory i całe liście bazylii (lubię dużo i tak właśnie dodaję! ). Odcedzony makaron mieszamy na patelni z prosciutto, bazylia i pomidorami. Przekładamy na talerz i posypujemy po wierzchu płatkami parmezanu.

smacznego:)

 

źródło przepisu: "Kuchnia Jerzego Knappe. Zapraszam do stołu.", Wydawnictwo Literackie


Kategorie przepisów