Cytrynowy pieczony kurczak

Cytrynowy pieczony kurczak


Zdjęcie - Cytrynowy pieczony kurczak. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczę pieczone!
Wiecie, że jeszcze nigdy nie piekłam samodzielnie k u r c z a k a .... w całości!?
Oj tak, i uświadomiłam sobie to, trafiając na ten przepis, z kuchni g r e c k i e j nadal.
I nadal w ramach ulubionej mojej akcji Europa od kuchni z Tripsta.pl.

Zadumałam się trochę nad tym całościowym kurczakiem w sklepie. Czy oby na pewno mi się upiecze w środku? A może jednak udka? Albo podudzia same?
Ale udek w sklepie niet, przytaszczyłam więc do domu, o zgrozo, całego ptaka.
I zrobiłam.

Wyszedł. Pyszny.

Polecam bardzo!


Zdjęcie - Cytrynowy pieczony kurczak. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak pieczony z cytryną, czosnkiem i rozmarynem.
/inspiracja - ten przepis/


1 cały kurczak (u mnie dość mały, ok 1,5 kg); 2 cytryny, przekrojone wzdłuż na ćwiartki; sok wyciśnięty z jednej cytryny; 2 główki czosnku, przekrojone w poprzek na pół; kilka gałązek świeżego rozmarynu; sól i świeżo mielony pieprz; oliwa z oliwek; 50 ml białego wina; 1 kg młodych, malutkich ziemniaków


Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Mieszamy w misce składniki marynaty - sok z cytryny, oliwę, wino. Wkładamy kurczaka (piersiami do góry) do naczynia żaroodpornego w którym będzie się piekł, zalewamy marynatą. Solimy i pieprzmy (użyłam gruboziarnistej różowej soli himalajskiej i kolorowego pieprzu), posypujemy igiełkami rozmarynu, odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia.

Ziemniaki myjemy, gotujemy przez ok 10 min. Odlewamy wodę, odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do ok 200 st C.
Na dno żaroodpornego naczynia z kurczakiem układamy ćwiartki cytryny.

Kurczaka pieczemy ok 1,5 - 2 h - w zależności od tego jak jest duży.
W połowie pieczenia odwróciłam go na drugą stronę (mam piekarnik z t y l k o dolną grzałką, myślę, że przy równomiernym pieczeniu również z góry, jest to zbędne).
Mniej więcej w połowie pieczenia, dokładamy do brytfanki podgotowane wcześniej ziemniaki i przepołowione, nieobrane główki czosnku.
Kilkakrotnie, w czasie pieczenia, warto również polać kurczaka powstałym na dnia naczynia sosem.

Pieczemy aż kurczak będzie złocisty, a wypływające z niego soki przezroczyste.


Podajemy na gorąco.



Smacznego!


Zdjęcie - Cytrynowy pieczony kurczak. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cytrynowy pieczony kurczak. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów