Cytrynowka

Zdjęcie - Cytrynowka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po powrocie z wakacji zabralam sie za porzadkowanie szafek i w barku znalazlam zapasy spirytusu. Postanowilam wiec przerobic je na cytrynowke, lekki likier o smaku cytryny. Niektorzy mowia, ze smakuje jak cukierek z dodatkiem alkoholu, ot taka landrynka.

Mysle, ze jest doskanala na jesienne spotkania z przyjaciolmi. Smutne i szare wieczory pod znakiem zoltego, slodkiego napoju. A ze u mnie jesien zagoscila juz na poczatku lata i ani mysli odpuscic to i cytrynowka juz gotowa :)

Zdjęcie - Cytrynowka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

skladniki:
1 kg cytryn
1 kg cukru
1 litr spirytusu
ewentualnie pol szklanki wody

wykonanie:
Cytryny bardzo dokladnie myjemy i kroimy na plastry. Przekladamy do dosc sporego naczynia i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie kilka razy wszystko dokladnie mieszamy.

Po 24 godzinach cytryny zalewamy litrem spirytusu i znow odstawiamy na kolejna dobe. Oczywiscie w tym czasie tez wszystko mieszamy bardzo dokladnie.

Wlasciwie nasza cytrynowka po tym czasie jest juz gotowa. Nalezy ja tylko przelac do butelek. Jesli wydaje sie zbyt mocna albo gdy po prostu lubimy slabszy alkohol, mozemy przed rozlaniem jaj do butelek dolac pol szklanki wody i wymieszac.

Przepisy z tych kategorii

2

Anyżówka

Lidia Lidia
Smaki, zapachy

25

Cytrynówka

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Torcik niedzielny

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Culurgiones czyli sardyńskie r…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Creme brulee w nowej odsłonie

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kruche jaglane karmelowe ciast…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Przepisy z tych kategorii

Cebularze

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Pieczone udka z kurczaka

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Szarlotka z migdałami

Kaś Kaś
Bake&Taste

Kartacze

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Szarlotka z budyniową pianką

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Pulpety w sosie pomidorowo śmi…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu