Cytrynowe pieczone ziemniaki z miętą

Cytrynowe pieczone ziemniaki z miętą
Podobne ziemniaki marzyły mi się od chwili, kiedy znalazłam przepis na pomarańczowe na blogu Kasi Gotuję, bo lubię. Ale niestety, zawsze kiedy sobie o nich przypominałam, w domu akurat nie było pomarańczy- a gdy były pomarańcze, zapominałam o przepisie. Teraz już wiem na pewno, ze następnym razem na zakupach nie zapomnę o pomarańczach- bo wersja z cytryną jest niewiarygodnie dobra, i tylko bardziej rozbudziła moją ciekawość na smak oryginalnego pomysłu. Co więcej, zaopatrzę się chyba również w limonki ;)
Przepis cytuję za Kasią, chociaż ja zrobiłam dzisiaj porcję o wiele mniejszą, i zdecydowanie zmniejszyłam ilość masła- wg mnie po małej łyżeczce na sztukę wystarczy. Myślę też, że nie zaszkodziłaby odrobina czosnku dodana do masła, żeby podkręcić aromat.
Zdjęcie - Cytrynowe pieczone ziemniaki z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 12 średnich, młodych ziemniaków
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej mięty
  • sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na drobnych oczkach tarki ocieramy skórkę z cytryny. Mieszamy ją z miękkim masłem, dodajemy miętę, sól i pieprz.Ugotowane ziemniaki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i każdy z nich dociskamy tłuczkiem do ziemniaków, aż pękną i spłaszczą się odrobinę. Na każdy ziemniak nakładamy masło cytrynowe i odrobinę rozsmarowujemy. Zapiekamy w temperaturze 220 stopni przez ok. 15 min (najlepiej na opcji grill lub z termoobiegiem).Dla mnie ziemniaki z kefirem stanowią wystarczający posiłek, ale jeśli ktoś wolałby dorzucić nieco więcej białka do zestawu, proponuję coś niezbyt tłustego, np. delikatny filet z białej ryby albo grillowaną pierś z kurczaka.




Kategorie przepisów