Cytrynowe mini-babeczki z malinami

Cytrynowe mini-babeczki z malinami

Czasami mam ochotę na coś malutkiego, takiego na jeden kęs …

Zdjęcie - Cytrynowe mini-babeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem wypróbowałam przepis na klasyczne magdalenki, pochodzący w oryginale chyba od Rachel Khoo. Ciasto na nie jest idealnie delikatne, biszkoptowe, a przy tym maślane.

Zdjęcie - Cytrynowe mini-babeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe mini-babeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe mini-babeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Maliny idealnie nadają się do tego typu deserów, nie tylko ze względu na swoją wielkość, ale i lekko kwaskowaty smak, który świetnie równoważy słodycz deserów.

Zdjęcie - Cytrynowe mini-babeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na ok. 20 małych babeczek, z iście aptekarskimi proporcjami :)

Zdjęcie - Cytrynowe mini-babeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Cytrynowe mini-babeczki z malinami

Agata, 22 sierpnia 2014

Zdjęcie - Cytrynowe mini-babeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Maliny skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

Maso roztop, przestudź. Wymieszaj z mlekiem i miodem.

Jajko ubij z cukrem na puszystą masę, dolej mieszankę masła, a następnie dodaj proszek z mąką i szczyptą soli oraz skórkę cytrynową. Wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie schłodzonym ciastem napełniaj natłuszczone foremki. Na wierzchu każdej porcji ułóż po 3 maliny. Piecz ok. 13 minu w temp. 170 oC, do lekkiego zarumienienia. Podawaj ostudzone.

Kategorie przepisów