Cytrynowe klopsiki z szafranową cukinią

Lemon meatballs with saffron zucchini.
Klopsiki-składniki.
40dag cielęciny mielonej, 1 bułeczka, 1/2 szklanki mleka, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka śmietany 18%, 1 jajko, 1 łyżka skórki cytrynowej, olej do smażenia, sól, pieprz
Wykonanie.
Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki i wyrobić dobrze masę. Doprawić do smaku .Formować klopsiki i usmażyć na rumiano.
Cukinia-składniki. 1 cukinia, 8 pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 15 nitek szafranu, sól, pieprz, 2 łyżki oleju
Wykonanie.
Na rozgrzanej oliwie smażymy cukinię pokrojoną w cienkie plastry ,zmiażdżony czosnek, połówki pomidorków, około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz i szafran rozpuszczony w 1 łyżce gorącej wody. Gotowe. PS. Pierożki na zdjęciu są kupione gotowe i tylko trzeba je ugotować, ale oczywiście można zrobić je samemu.