Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą

Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ zawsze miałam słabość do ciast z dodatkiem białego sera (są wilgotne, długo utrzymują świeżość), ostatnio eksperymentuję z delikatną i kremową ricottą.

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto o mocnym aromacie cytryn jest niezwykle delikatne, ma wręcz kremową konsystencję (lekko zbliżoną do sernika, a może nawet brownie). Naprawdę wyjątkowe, prezentujące się przy tym niezwykle elegancko w swojej prostocie.

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis pochodzi ze strony A cup of mascarpone.

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą

Agata, 27 stycznia 2014

SkładnikiSposób przygotowania

Żółtka jajek zmiksuj z cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę.

W drugiej misce zmiksuj masło z ricottą i sokiem z cytryny. Wolnym strumieniem dodaj oliwę, a następnie suche składniki: mąkę, sól oraz proszek do pieczenia.  Połącz z wcześniej ubitymi żółtkami.

Ubij na sztywno białka. Delikatnie połącz (łyżką/szpatułką) z resztą ciasta.

Ciasto przelej do wysmarowanej masłem foremki np. na tartę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC na ok. 25-30 minut.

Gotowe, przestudzone ciasto polej na wierzchu lukrem (połączonym cukrem pudrem z sokiem z limonki). Wierzch możesz dodatkowo ozdobić otartą skórką cytrynową.

Kategorie przepisów