Cytrynowe ciasto z ricottą i migdałami

To ciasto kompletnie podbiło moje serce! Gdyby nie ćwiczona od lat żelazna sina wola ;), zjadłabym całe od razu, słowo!
Jest delikatne, wilgotne (dzięki maślance i ricotcie- hmmm, jakaś dziwna ta odmiana z włoskiego…) i bardzo aromatyczne- skórka cytrynowa i migdały robią swoje!
To smak wakacji we Włoszech, idealny do małej filiżanki espresso.
Proporcje na okrągłą foremkę ok. 25 cm średnicy, choć ja użyłam prostokątnej brytfanki ok. 30×20 cm.

- ricotta - 70 g
- masło - 60 g, miękkie
- maślanka - 180 ml
- cukier - 140 g
- jajko - 2 szt
- mąka pszenna - 160 g
- migdały mielone - 40 g
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - duża szczypta
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- płatki migdałów - 3 łyżki, do posypania wierzchu
- cukier puder - do posypania wierzchu
Masło zmiksuj z cukrem, solą i skórką cytrynową na puszystą masę. Dodaj ricottę, zmiksuj.
Cały czas mieszając, wbijaj po jednym jajku.
Mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami do ciasta, naprzemiennie z maślanką.
Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp płatkami migdałów. Piecz w temp. 170 oC, przez ok. 25-30 minut. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.