Cytrynowe ciasto z rabarbarem

Sezon na ciasta z owocami uważam za otwarty! 🙂 Na pierwszy ogień idzie rabarbar, jest dostępny dość krótko, dlatego nie ma co zwlekać, trzeba piec! Dzisiaj przepis na pyszne, mięciutkie i wilgotne ciasto cytrynowe z rabarbarem. Jest proste i szybkie w wykonaniu. Klasyczny, wiosenny placek w sam raz do popołudniowej herbaty :).

125 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
225 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
400 g rabarbaru
- Lukier :
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
- Rabarbar przepłukać, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika, pokroić na około 2 cm kawałki.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
- Masło i cukier umieścić w dużej misce, ubijać mikserem na wysokich obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta (około 5 minut). Następnie dodawać po 1 jajku, po każdym dodaniu krótko zmiksować na niższych obrotach do połączenia składników. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny, wymieszać krótko łyżką.
- Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć rabarbar. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
- Przygotować lukier : cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę soku więcej, jeśli za rzadki dodać odrobinę cukru pudru. Polać ciasto.