Cytrynowe babeczki na białkach

Cytrynowe babeczki na białkach

Zdjęcie - Cytrynowe babeczki na białkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te cytrynowe babeczki powstały z konieczności zużycia białek. Do wielkanocnych wypieków potrzebowałam tylko żółtek więc białka mroziłam w pudełkach. Ostatecznie zaczęłam poszukiwać przepisów na ich wykorzystanie i tak wpadł mi w oko ten . Babeczki bardzo nam smakowały, lekkie puszyste, mocno cytrynowe. Idealne do gorącej herbaty. Polecam.
Zdjęcie - Cytrynowe babeczki na białkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki na 9 babeczek:

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 70g roztopionej margaryny
  • skórka z cytryny

Piekarnik nagrzej do 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Margarynę rozpuść i odstaw do przestudzenia. Białka ubij z cukrem na sztywno. Następnie delikatnie wlej margarynę do ubitych białek (najlepiej cały czas ubiając). Następnie delikatnie wmieszaj do masy mąkę oraz startą skórkę z cytryny. Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości.
Piecz w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Wyjmij babeczki i odstaw do przestudzenia.
Przygotuj lukier.
Składniki:

  • szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny
  • żółty barwnik spożywczy
  • białe kuleczki cukrowe do dekoracji


Cukier wsyp do miseczki, dodaj sok z cytryny i mieszaj aż powstanie gęsta masa. Jeżeli jest zbyt rzadka dodaj cukru, jeżeli zbyt sucha dodaj soku. Dodaj odrobinę żółtego barwnika i wymieszaj.
Gotowym lukrem oblej przestudzone babeczki, obsyp cukrowymi dekoracjami.
Zdjęcie - Cytrynowe babeczki na białkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :)

Zdjęcie - Cytrynowe babeczki na białkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów