Cytrynowa babka z makiem

Idealna do filiżanki herbaty lub popołudniowej kawy. Intensywna w smaku, wilgotna- naprawdę pyszna babka o aromacie cytryny, z miło chrupiącymi między zębami ziarenkami maku.
Proporcje na klasyczną formę „z kominkiem”, ja jednak użyłam małych foremek i upiekłam 2 mini babki. Tak dla zabawy ;)
Wierzch wystarczy oprószyć cukrem pudrem, można jednak przyrządzić tez lukier na bazie soku z cytryny lub limonki, żeby jeszcze bardziej podkreślić cytrusowe nuty placka.

- masło - 80 g, miękkie
- cukier - 1 szklanka
- jajko - 2 szt
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklankai
- mak - 3 łyżki
- skórka z cytryny - 1 łyżka (otarta)
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- mleko - 1/2 szklanki
- kwaśna śmietana - 3 łyżki
Foremkę nasmaruj masłem i obsyp wnętrze mąką (najbardziej lubię używać do tego krupczatki).
Masło ubij mikserem z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając, wbijaj po 1 jajku. Wmieszaj śmietanę.
Połącz suche składniki- mąkę, sól, proszek do pieczenia. Dodawaj na zmianę z mlekiem do ciasta. Dodaj mak i skórkę, krótko wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki, piecz w temp. 180 oC ok. 45 minut, do "suchego patyczka".
Przed wyjęciem z foremki lekko ostudź.