Cytrusowy makaron soba
            Kto lubi makaron razowy, powinien spróbować pszenno-gryczanowego makaronu soba :) Kiedyś już z resztą pisałam, że smaki tych dwóch produktów są zbliżone. Aczkolwiek w makaronie soba czuć fajną, lekko orzechową nutę :) 
 Tutaj podawałam przepis na przygotowanie sezamowego makaronu soba, który jest świetnym dodatkiem do do dań przyrządzonych w orientalnym/japońskim stylu. Równie dobry jest makaron soba w wersji limonkowo-cebulkowej, który przetestowałam kilka dni temu :) 
 
 
 
 CYTRUSOWY MAKARON SOBA 
 (2 nieduże porcje) 
 100g makaronu soba, 
 szczypior z 1 cebulki dymki, 
 1 łyżka soku z limonki, 
 1 łyżeczka skórki z limonki, 
 1 łyżeczka sosu sojowego 
 
 Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. 
 Cebulkę drobno posiekać. Skórkę z limonki zetrzeć lub drobno posiekać. 
 Makaron wymieszać z sosem sojowym, cebulką, sokiem i skórką z limonki. 
 Podawać jako dodatek do dań (mięs lub dań wegetariańskich). 
 
 
 (na bazie przepisu z BBC GoodFood)
 
 
 