Cynamonowo-orzechowe ciasto z cukinią

Cynamonowo-orzechowe ciasto z cukinią
To ciasto pojawia się na naszym stole regularnie co roku, zawsze przy okazji cukiniowego sezonu. Pamiętam, jak zaskoczeni byliśmy tym dodatkiem cukinii za pierwszym razem. Później tego typu ciasta stały się bardzo popularne na blogach, a odkąd zobaczyłam przepis na ciasto z dodatkiem kiszonej kapusty, nic mnie chyba już nie zdziwi ;)
Ciasto cukiniowe jest delikatne i armatyczne. Cukinia nie jest wyczuwalna smakowo, natomiast dodaje ona wilgotności ciastu. Przepis jest nieskomplikowany, a ciasto zawsze się udaje. Śmiało polecam :)

Przepis pochodzi z książki "Słodki świat Ewy Wachowicz". Poniżej podaję 2/3 ilości składników z oryginalnej receptury, którą zmieniłam na potrzeby mojej formy do pieczenia ;)

Zdjęcie - Cynamonowo-orzechowe ciasto z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CYNAMONOWO-ORZECHOWE CIASTO Z CUKINIĄ
260g cukinii,
2 jajka,
230g cukru,
pół szklanki oleju,
65g posiekanych orzechów włoskich,
280g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
mała szczypta sody,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
do polania ciasta:
gotowa polewa czekoladowa lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 2-3 łyżki śmietanki 30%

Umytą, nie obraną cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na papkę) i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo, cały czas miksując, dodawać po trochę oleju i mąki. Dodać orzechy i wymieszać. Cukinię odcisnąć w rękach z soku, który puściła i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ciasto ostygnie, polać go polewą (gotową lub zrobioną z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady).

Zdjęcie - Cynamonowo-orzechowe ciasto z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowo-orzechowe ciasto z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów