Cynamonowe ciasteczka zawijane

Cynamonowe ciasteczka zawijane

Nigdy nie ukrywałam, że kupuję ciasto francuskie, bo naprawdę szkoda mi życia na jego samodzielne robienie. Tym bardziej w okresie Świąt, kiedy to na głowie są ważniejsze sprawy jak kupowanie prezentów czy dokarmianie karpia w wannie ;)

Zdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oto więc moja propozycja na szybkie ciasteczka w bożonarodzeniowym klimacie, które błyskawicznie wypełnią Wasz dom ciepłym zapachem cynamonu.

Wystarczy pokroić płat ciasta w poprzeczne pasy o szerokości ok 4 cm, posypać mieszanką cukru i przypraw, zwinąć dolny margines ciasta (aby „nadzienie” nie wypłynęło i się nie przypaliło), a następnie zwinąć ślimaczki.

Zdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka piekę w foremce na muffinki, dzięki czemu zachowują ładny, regularny kształt.

Zdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 1o szt (możecie przygotować je również na bazie ciasta kruchego).

Zdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

*****

Po więcej przepisów na Boże Narodzenie, zapraszam do  e-booka Świąteczna Kuchnia Agaty (klik).

Zdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cynamonowe ciasteczka zawijane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Schłodzone ciasto francuskie pokrój w poprzeczne pasy o szerokości ok 4 cm. Na całej długości (przez środek- jak na powyższym zdjęciu) posyp mieszanką cukru i cynamonu.

Zwiń dolny margines ciasta (aby "nadzienie" nie wypłynęło i się nie przypaliło), a następnie zwiń z ciasta ślimaczki. Każdy ułóż w foremce na muffiny.

Piecz ok. 15-20 minut w temp. 200 oC. Przed wyjęciem z blaszki lekko ostudź.

Kategorie przepisów