Cynamonowe ciasteczka zawijane

Nigdy nie ukrywałam, że kupuję ciasto francuskie, bo naprawdę szkoda mi życia na jego samodzielne robienie. Tym bardziej w okresie Świąt, kiedy to na głowie są ważniejsze sprawy jak kupowanie prezentów czy dokarmianie karpia w wannie ;)
Oto więc moja propozycja na szybkie ciasteczka w bożonarodzeniowym klimacie, które błyskawicznie wypełnią Wasz dom ciepłym zapachem cynamonu.
Wystarczy pokroić płat ciasta w poprzeczne pasy o szerokości ok 4 cm, posypać mieszanką cukru i przypraw, zwinąć dolny margines ciasta (aby „nadzienie” nie wypłynęło i się nie przypaliło), a następnie zwinąć ślimaczki.
Ciasteczka piekę w foremce na muffinki, dzięki czemu zachowują ładny, regularny kształt.
Proporcje na ok. 1o szt (możecie przygotować je również na bazie ciasta kruchego).
*****
Po więcej przepisów na Boże Narodzenie, zapraszam do e-booka Świąteczna Kuchnia Agaty (klik).

- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- cukier brązowy - 6 łyżek
- cynamon - 1 łyżeczka
Schłodzone ciasto francuskie pokrój w poprzeczne pasy o szerokości ok 4 cm. Na całej długości (przez środek- jak na powyższym zdjęciu) posyp mieszanką cukru i cynamonu.
Zwiń dolny margines ciasta (aby "nadzienie" nie wypłynęło i się nie przypaliło), a następnie zwiń z ciasta ślimaczki. Każdy ułóż w foremce na muffiny.
Piecz ok. 15-20 minut w temp. 200 oC. Przed wyjęciem z blaszki lekko ostudź.