Cynamonowa rolada chlebowa*
Mam straszną słabość do cynamonowych wypieków. Uwielbiam je tradycyjnie, na słodko, ale także w postaci lekko wytrawnych bułeczek i chlebów. Moim faworytem są jednak typowo szwedzkie, cynamonowe bułeczki (cinnamon buns), które podobnie jak moja dzisiejsza rolada składają się ze słodkiego ciasta, posmarowanego cynamonową mieszanką masła i cukru.
Poza tym, po prostu uwielbiam zapach jaki ta rolada roztacza po całym domu. Przenoszę się wtedy na chwilę do innego świata:)
Cynamonowa rolada chlebowa
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 3 łyżki cukru
- 50 g miękkiego masła
- 1 duża szczypta soli
- ok. 150 ml ciepłego mleka
- łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj masło i zacznij zagniatać ciasto.
- Po wykorzystaniu masła, powoli zacznij dolewać ciepłe mleko, wciąż zagniatając ciasto.
- Zagniecione ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny i nie przyklejać się do palców. Takie ciasto zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
- Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią do żywności i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
- Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość 1 centymetra i na kształt prostokąta. Rozsmaruj po cieście masło na całej długości, posyp brązowym cukrem i cynamonem. Zwiń w rolkę.
- Rolkę wyłóż na blachę do pieczenia, przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Po upłynięciu czasu wyrastania, posmaruj roladę roztrzepanym jajkiem, używając do tego pędzelka.
- Piecz przez ok. 30 minut. Po upływie ok. 15 minut ciasto powinno już być bardzo brązowe, ale jeszcze nie upieczone w środku. Przykryj je folią do żywności na następne 15 minut.
- Spożywaj po wystudzeniu.