Cynamonki

Cynamonki

Jeśli szukacie najlepszego, jesiennego wypieku, oto przed Wami pyszne, mięciutkie i puszyste, drożdżowe bułeczki z cynamonem! Są super słodkie! Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie ciastem drożdżowym i cynamonem! Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu w towarzystwie kubka dobrej kawy!

Zdjęcie - Cynamonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print CynamonkiPorcje

8

drożdżówekSkładniki
  • Zaczyn :
  • 15 g drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 125 ml mleka

  • Ciasto :
  • 300 g mąki pszennej

  • 50 g cukru

  • 1 jajko

  • 60 g roztopionego masła

  • Nadzienie :
  • 60 g roztopionego masła

  • 100 g drobnego cukru

  • 1 ½ łyżki cynamonu

  • Lukier :
  • 2/3 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie
  • Przygotować zaczyn : w miseczce wymieszać rozkruszone drożdże, cukier i letnie mleko. Odstawić na 10-15 minut.
  • Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajko, roztopione masło i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć z powrotem do miski (miskę zakryć folią spożywczą) i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, krótko zagnieść. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 30×40 cm.
  • Rozpuścić masło. Wymieszać cukier z cynamonem. Rozwałkowane ciasto posmarować za pomocą pędzelka masłem, następnie równomiernie posypać cukrem z cynamonem. Zawinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Ostrym nożem pokroić na 8 równych kawałków. Każdy z nich ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut (cynamonki powinny wyraźnie zwiększyć swoją objętość).
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut (aż się zarumienią). Wyciągnąć, odstawić do przestudzenia.
  • Przygotować lukier : dokładnie wymieszać cukier puder z gorącą wodą i polać nim bułeczki. Jeśli lukier jest za gęsty, dodać odrobinę gorącej wody, jeśli za rzadki, dosypać cukru pudru.

Kategorie przepisów