Cydr

to był najbardziej poszukiwany przepis świata w ciągu ostatnich dwóch dni. znalazłam go w ubiegłym roku w kocurkowych rozmyslaniach w kuchni u anielki, które wówczas mieściły się jeszcze na bloxie.
dzięki ubiegłorocznemu jabłkowemu urodzajowi tata wziął na warsztat właśnie cydr, a ja eksperymentowałam z barszczem z jabłkamidżemem jabłkowym z chilli.

Zdjęcie - cydr - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

cydr
5 kg nieobranych jabłek, 10 litrów letniej wody, 3/4 kg cukru, 1 łyżeczka startego lub mielonego imbiru
jabłek nie obierać, usunąć z nich jedynie ogonki. sokowirówką wycisnąć sok z całych jabłek wraz z gniazdami nasiennymi. wytłoczyn, które pozostają po wyciśnięciu nie wyrzucać! dodać je do soku z jabłek, wymieszać i dolać 3 litry wody letniej. wymieszane, w dużym naczyniu, przykryć płócienną ściereczką i pozostawić na 7 dni. mieszać codziennie rano i wieczorem. po tym czasie wycisnąć sok ze sfermentowanego moszczu, np. przez kilkakrotnie złożoną gazę. wymieszać ze startym imbirem. przelać do dużego gąsiora. dolać 7 litrów letniej wody wymieszanej z cukrem (mieszać tak długo aż  się cukier rozpuści). przykryć gazą lub lnianą ściereczką, zacisnąć gumką recepturką i zostawić cydr na 24 godz. (nie dłużej). następnego dnia ściągnąć cydr ponownie przecedzając. przelać do umytych i wyparzonych butelek z zakrętkami. nalewać do połowy butelek - żeby nie wybuchł, bo będzie jeszcze pracował. zakręcać butelki i wynieść do piwnicy. pić można już po 2 tygodniach.

Przepisy z tych kategorii

3

Nalewka z suszonych gruszek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Arbuz w szampanie

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

7

Domowy likier a'la Baileys (dl…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Likier z czarnej porzeczki czy…

aronia aronia
Wiem co jem

Borówkowe Mojito

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

6

Smorodinówka, nalewka z czarne…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Ocet śliwkowo - jabłkowy ...z…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Zdrowy dżem jeżynowy bez cukru

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik na zimno w kolorach lat…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Dżem z mirabelek

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Kruche ciasto z owocami i bud…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Polędwiczki wieprzowe w pistac…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis