Cydr

to był najbardziej poszukiwany przepis świata w ciągu ostatnich dwóch dni. znalazłam go w ubiegłym roku w kocurkowych rozmyslaniach w kuchni u anielki, które wówczas mieściły się jeszcze na bloxie.
dzięki ubiegłorocznemu jabłkowemu urodzajowi tata wziął na warsztat właśnie cydr, a ja eksperymentowałam z barszczem z jabłkamidżemem jabłkowym z chilli.

Zdjęcie - cydr - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

cydr
5 kg nieobranych jabłek, 10 litrów letniej wody, 3/4 kg cukru, 1 łyżeczka startego lub mielonego imbiru
jabłek nie obierać, usunąć z nich jedynie ogonki. sokowirówką wycisnąć sok z całych jabłek wraz z gniazdami nasiennymi. wytłoczyn, które pozostają po wyciśnięciu nie wyrzucać! dodać je do soku z jabłek, wymieszać i dolać 3 litry wody letniej. wymieszane, w dużym naczyniu, przykryć płócienną ściereczką i pozostawić na 7 dni. mieszać codziennie rano i wieczorem. po tym czasie wycisnąć sok ze sfermentowanego moszczu, np. przez kilkakrotnie złożoną gazę. wymieszać ze startym imbirem. przelać do dużego gąsiora. dolać 7 litrów letniej wody wymieszanej z cukrem (mieszać tak długo aż  się cukier rozpuści). przykryć gazą lub lnianą ściereczką, zacisnąć gumką recepturką i zostawić cydr na 24 godz. (nie dłużej). następnego dnia ściągnąć cydr ponownie przecedzając. przelać do umytych i wyparzonych butelek z zakrętkami. nalewać do połowy butelek - żeby nie wybuchł, bo będzie jeszcze pracował. zakręcać butelki i wynieść do piwnicy. pić można już po 2 tygodniach.

Przepisy z tych kategorii

3

Nalewka z suszonych gruszek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Rabarbarowe mojito

A_SE A_SE
Shabbyeat

Cosmopolitan z Seks w Wielkim…

kinoikuchnia kinoikuchnia
Kino&Kuchnia

1

Grzany miód z anyżem, goździka…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Likier kokosowy

Laura Laura
Cafe Babilon

Drink z whisky i maracują

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Przepisy z tych kategorii

1

Ciasto czekoladowe a’la murzyn…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Ciastka owsiane z żurawiną i m…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Schabowe panierowane w parmeza…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

2

Kasza jaglana na słodko

napiecyku napiecyku
napiecyku

Maślana szarlotka z kruszonką…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Francuskie ciasto jabłkowe

Dzi Dzi
karmelowy