Cydr

to był najbardziej poszukiwany przepis świata w ciągu ostatnich dwóch dni. znalazłam go w ubiegłym roku w kocurkowych rozmyslaniach w kuchni u anielki, które wówczas mieściły się jeszcze na bloxie.
dzięki ubiegłorocznemu jabłkowemu urodzajowi tata wziął na warsztat właśnie cydr, a ja eksperymentowałam z barszczem z jabłkamidżemem jabłkowym z chilli.

Zdjęcie - cydr - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

cydr
5 kg nieobranych jabłek, 10 litrów letniej wody, 3/4 kg cukru, 1 łyżeczka startego lub mielonego imbiru
jabłek nie obierać, usunąć z nich jedynie ogonki. sokowirówką wycisnąć sok z całych jabłek wraz z gniazdami nasiennymi. wytłoczyn, które pozostają po wyciśnięciu nie wyrzucać! dodać je do soku z jabłek, wymieszać i dolać 3 litry wody letniej. wymieszane, w dużym naczyniu, przykryć płócienną ściereczką i pozostawić na 7 dni. mieszać codziennie rano i wieczorem. po tym czasie wycisnąć sok ze sfermentowanego moszczu, np. przez kilkakrotnie złożoną gazę. wymieszać ze startym imbirem. przelać do dużego gąsiora. dolać 7 litrów letniej wody wymieszanej z cukrem (mieszać tak długo aż  się cukier rozpuści). przykryć gazą lub lnianą ściereczką, zacisnąć gumką recepturką i zostawić cydr na 24 godz. (nie dłużej). następnego dnia ściągnąć cydr ponownie przecedzając. przelać do umytych i wyparzonych butelek z zakrętkami. nalewać do połowy butelek - żeby nie wybuchł, bo będzie jeszcze pracował. zakręcać butelki i wynieść do piwnicy. pić można już po 2 tygodniach.

Przepisy z tych kategorii

3

Nalewka z suszonych gruszek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżowe ślimaki z makiem, wi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasteczka z płatkami owsianym…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Filety z kurczaka w jogurtowej…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Piernik litewski z bakaliami

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Cynamonowy jabłecznik cappucci…

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Tarta z gruszkami i kremem śmi…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

8

Makowiec japoński

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

4

Szarlotka na kruchym cieście

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Pierożki francuskie z jabłkami…

Dzi Dzi
karmelowy

Indyk z jabłkami i rozmarynem

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Herbata, która smakuje Świętam…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka