Cydr

to był najbardziej poszukiwany przepis świata w ciągu ostatnich dwóch dni. znalazłam go w ubiegłym roku w kocurkowych rozmyslaniach w kuchni u anielki, które wówczas mieściły się jeszcze na bloxie.
dzięki ubiegłorocznemu jabłkowemu urodzajowi tata wziął na warsztat właśnie cydr, a ja eksperymentowałam z barszczem z jabłkamidżemem jabłkowym z chilli.

Zdjęcie - cydr - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

cydr
5 kg nieobranych jabłek, 10 litrów letniej wody, 3/4 kg cukru, 1 łyżeczka startego lub mielonego imbiru
jabłek nie obierać, usunąć z nich jedynie ogonki. sokowirówką wycisnąć sok z całych jabłek wraz z gniazdami nasiennymi. wytłoczyn, które pozostają po wyciśnięciu nie wyrzucać! dodać je do soku z jabłek, wymieszać i dolać 3 litry wody letniej. wymieszane, w dużym naczyniu, przykryć płócienną ściereczką i pozostawić na 7 dni. mieszać codziennie rano i wieczorem. po tym czasie wycisnąć sok ze sfermentowanego moszczu, np. przez kilkakrotnie złożoną gazę. wymieszać ze startym imbirem. przelać do dużego gąsiora. dolać 7 litrów letniej wody wymieszanej z cukrem (mieszać tak długo aż  się cukier rozpuści). przykryć gazą lub lnianą ściereczką, zacisnąć gumką recepturką i zostawić cydr na 24 godz. (nie dłużej). następnego dnia ściągnąć cydr ponownie przecedzając. przelać do umytych i wyparzonych butelek z zakrętkami. nalewać do połowy butelek - żeby nie wybuchł, bo będzie jeszcze pracował. zakręcać butelki i wynieść do piwnicy. pić można już po 2 tygodniach.

Przepisy z tych kategorii

3

Nalewka z suszonych gruszek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szarlotka z połówek jabłek

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

2

Apfel-Hafer-Cookies

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik ze smażonymi jabłkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Ciasto makowo-jabłkowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Krem z kaszy jaglanej z gruszk…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Sernik ze smażonymi jabłkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Ciasto makowo-jabłkowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Pikantny sos śliwkowy do mięs…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Wtorek z kaszą #33: Jaglany kr…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Świąteczny keks z bakaliowym l…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Razowy chleb orkiszowy z orzec…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit