Cydr

to był najbardziej poszukiwany przepis świata w ciągu ostatnich dwóch dni. znalazłam go w ubiegłym roku w kocurkowych rozmyslaniach w kuchni u anielki, które wówczas mieściły się jeszcze na bloxie.
dzięki ubiegłorocznemu jabłkowemu urodzajowi tata wziął na warsztat właśnie cydr, a ja eksperymentowałam z barszczem z jabłkamidżemem jabłkowym z chilli.

Zdjęcie - cydr - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

cydr
5 kg nieobranych jabłek, 10 litrów letniej wody, 3/4 kg cukru, 1 łyżeczka startego lub mielonego imbiru
jabłek nie obierać, usunąć z nich jedynie ogonki. sokowirówką wycisnąć sok z całych jabłek wraz z gniazdami nasiennymi. wytłoczyn, które pozostają po wyciśnięciu nie wyrzucać! dodać je do soku z jabłek, wymieszać i dolać 3 litry wody letniej. wymieszane, w dużym naczyniu, przykryć płócienną ściereczką i pozostawić na 7 dni. mieszać codziennie rano i wieczorem. po tym czasie wycisnąć sok ze sfermentowanego moszczu, np. przez kilkakrotnie złożoną gazę. wymieszać ze startym imbirem. przelać do dużego gąsiora. dolać 7 litrów letniej wody wymieszanej z cukrem (mieszać tak długo aż  się cukier rozpuści). przykryć gazą lub lnianą ściereczką, zacisnąć gumką recepturką i zostawić cydr na 24 godz. (nie dłużej). następnego dnia ściągnąć cydr ponownie przecedzając. przelać do umytych i wyparzonych butelek z zakrętkami. nalewać do połowy butelek - żeby nie wybuchł, bo będzie jeszcze pracował. zakręcać butelki i wynieść do piwnicy. pić można już po 2 tygodniach.

Przepisy z tych kategorii

3

Nalewka z suszonych gruszek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cosmopolitan z Seks w Wielkim…

kinoikuchnia kinoikuchnia
Kino&Kuchnia

1

Grzany miód z anyżem, goździka…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Likier kokosowy

Laura Laura
Cafe Babilon

Drink z whisky i maracują

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Ajerkoniak cytrynowy

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Przepisy z tych kategorii

2

Nalewka cytrynowa z kardamonem…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Likier kawowo - czekoladowy

Laura Laura
Cafe Babilon

3

Poncz karnawałowy

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

4

Advocat czy ajerkoniak jak zwa…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

11

Likier piernikowy

aronia aronia
Wiem co jem

1

Sylwestrowy grzaniec z suszoną…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku