Cydr

to był najbardziej poszukiwany przepis świata w ciągu ostatnich dwóch dni. znalazłam go w ubiegłym roku w kocurkowych rozmyslaniach w kuchni u anielki, które wówczas mieściły się jeszcze na bloxie.
dzięki ubiegłorocznemu jabłkowemu urodzajowi tata wziął na warsztat właśnie cydr, a ja eksperymentowałam z barszczem z jabłkamidżemem jabłkowym z chilli.

Zdjęcie - cydr - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

cydr
5 kg nieobranych jabłek, 10 litrów letniej wody, 3/4 kg cukru, 1 łyżeczka startego lub mielonego imbiru
jabłek nie obierać, usunąć z nich jedynie ogonki. sokowirówką wycisnąć sok z całych jabłek wraz z gniazdami nasiennymi. wytłoczyn, które pozostają po wyciśnięciu nie wyrzucać! dodać je do soku z jabłek, wymieszać i dolać 3 litry wody letniej. wymieszane, w dużym naczyniu, przykryć płócienną ściereczką i pozostawić na 7 dni. mieszać codziennie rano i wieczorem. po tym czasie wycisnąć sok ze sfermentowanego moszczu, np. przez kilkakrotnie złożoną gazę. wymieszać ze startym imbirem. przelać do dużego gąsiora. dolać 7 litrów letniej wody wymieszanej z cukrem (mieszać tak długo aż  się cukier rozpuści). przykryć gazą lub lnianą ściereczką, zacisnąć gumką recepturką i zostawić cydr na 24 godz. (nie dłużej). następnego dnia ściągnąć cydr ponownie przecedzając. przelać do umytych i wyparzonych butelek z zakrętkami. nalewać do połowy butelek - żeby nie wybuchł, bo będzie jeszcze pracował. zakręcać butelki i wynieść do piwnicy. pić można już po 2 tygodniach.

Przepisy z tych kategorii

3

Nalewka z suszonych gruszek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pigwówka

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

2

Jeżynówka - nalewka z jeżyn

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Nalewka z żurawiny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ekstrakt miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Śliwowica wyborna

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku

A_SE A_SE
Shabbyeat

Pierogi z soczewicą i grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sernik dyniowy z sosem czekola…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Najprostszy chleb pszenny

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Krwawy tort na Halloween - dla…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tort z pająkiem na Halloween

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy