Curry z kurczakiem po malezyjsku


W związku z moją ostatnią fascynacją wszelkiego rodzaju curry, testuję je w różnych wariacjach. Tym razem w książce „Ramsay’s Best Menus” autorstwa oczywiście Gordona Ramsaya, odnalazłam przepis na kurczaka curry po malezyjsku. Delikatny kurczak, chrupiąca fasolka szparagowa, a to wszystko w pikantnym sosie curry. Polecam!
Scroll down for English
Curry z kurczakiem po malezyjsku
(4 porcje)
Składniki na pastę curry:
- 2 łodygi trawy cytrynowej, przycięte
- 4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 3-4 długie czerwone papryczki chilli, bez pestek i przekrojone na połówki
- 4 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w kostkę
- 3 duże szalotki, obrane i posiekane (albo 1 średnia cebula)
- 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych ( ja dałam rzepakowy)
Składniki na curry:
- 750 g mięsa z udek z kurczaka, bez skóry i kości
- 1 1/ 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (dałam rzepakowy)
- 2 małe cebule, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 liście limonki kaffir
- 1 laska cynamonu (dałam szczyptę mielonego)
- 2 gwiazdki anyżu
- 350 ml mleka kokosowego
- 75 ml bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka jasnego cukru brązowego (lub cukru palmowego)
- 1 1/ 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 1/2 łyżki sosu rybnego
- 300 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówki
- garść liści kolendry, z grubsza porwanych
Przygotowanie:
- Zacznij od zrobienia pasty curry. Zdejmij z łodyg trawy cytrynowej wierzchnie twarde liście, następnie je drobno posiekaj. Umieść w pojemniku blendera wraz z czosnkiem, chilli, imbirem, cebulą i kurkumą, po czym zmiksuj całość na pastę. Ciągle miksując dolewaj powoli olej, zdrapując kilkukrotnie pastę z brzegów pojemnika blendera. (Można też utrzeć wszystkie te składniki na pastę za pomocą moździerza.)
- W celu przygotowania curry, pokrój kurczaka na kawałki wielkości kęsa. Na dużej patelni, najlepiej z grubym, dnem rozgrzej olej, włóż przygotowaną pastę i smaż mieszając na średnim ogniu przez kilka minut, aż poczujesz jej intensywny aromat. Dodaj cebulę i smaż, przez 5 minut, często mieszając, do zeszklenia.
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem, po czym wrzuć go na patelnię z cebulką i dokładnie wymieszaj, tak by był dokładnie obtoczony w paście.
- Dodaj liście limonki, cynamon, anyż, mleko kokosowe, bulion, cukier, sos sojowy i rybny i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj delikatnie przez 30-40 minut, aż kurczak będzie ugotowany.
- Zbierz nadmiar tłuszczu zebranego na powierzchni curry i dopraw je jeżeli to konieczne. Włóż teraz fasolkę szparagową, przykryj patelnię i gotuj kolejne 3-4 minuty, aż fasolka będzie ugotowana jednak wciąż chrupiąca. Posyp curry kolendrą i podawaj z ryżem.
Smacznego!
English version
Malaysian chicken curry
(4 servings)
Ingredients for curry paste:
- 2 lemon stalks, trimmed
- 4 garlic cloves, peeled and roughly chopped
- 3-4 long red chillies, halved and deseeded
- 4 cm piece fresh root ginger, peeled and diced
- 3 large shallots, peeled and chopped
- 3/4 tsp ground turmeric
- 2 tbsp groundnut oil
- 750 g skinless and boneless chicken thighs
- 1 1/2 tbsp groundnut oil
- 2 small onions, peeled and thinly sliced
- sea salt and freshly ground black pepper
- 3 kaffir lime leaves
- 1 cinnamon stick
- 2 star anise
- 350 ml coconut milk
- 75 ml chicken stock
- 1 tsp soft brown sugar (or palm sugar)
- 1 1/2 tbsp light soy sauce
- 1 1/2 tbsp fish sauce
- 300 g green beans, trimmed and cut in half
- handful od coriander leaves, roughly torn
Preparation:
- First make the curry paste. Remove the though outer leaves from the lemongrass, then slice thinly. Put into a food processor with garlic, chillies, ginger, shallots and turmeric and whiz to a paste. With the motor running, trickle in the groundnut oil and blend well, scraping the sides of the processor several times. (Or you can pound the ingredients together in batches using a pestle and mortar).
- To make the curry, cut the chicken into bite-sized pieces. Heat the groundnut oil in a large cast-iron casserole or heavy-based pan. Tip in the curry paste and stir over a medium heat for a medium heat for a few minutes untol fragrant. Add the onions and cook, stirring frequently, for 5 minutes until they are beginning to soften.
- Season the chicken pieces with salt and pepper. Add to the pan and stir to coat them in the spice paste.
- Add the lime leaves, cinnamon stick, star anise, coconut milk, stock, sugar, soy and fish sauces, and bring to the boil. Reduce the heat to a simmer and cook gently for 30-40 minutes until the chicken is tender.
- Skim off any excess oil form the surface of the curry, then taste and adjust the seasoning. Tip in the green beans, put the lid on and cook for another 3-4 minutes until the beans and tender. Scatter the coriander leaves over the curry and serve with rice.
