Curry z kurczaka na ostro

Curry z kurczaka na  ostro

Zdjęcie - Curry z kurczaka na  ostro  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pierś kurczaka - podwójna, pokrojona w kostkę

olej do smażenia

łyżeczka nasion kminu rzymskiego - może być ewentualnie mielony

pół łyżeczki nasion kolendry, można je rozgnieść

1/4 łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki garam masala

2 liście limonki kafir

mała, ostra czerwona papryczka, bez nasion (ja dałam pół, ale można podkręcić smak i ostrość)

2 duże przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

1 duża, żółta posiekana cebula

mały kawałek imbiru - starty na tarce

450 g dojrzałych pomidorów - siekanych, bez skóry (użyłam pomidorów z puszki)

sól do smaku

ewentualnie pęczek liści kolendry do posypania albo jogurt

W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzałam olej. Wrzuciłam przyprawy - muszą się przysmażyć. Następnie dodałam posiekaną drobno papryczkę, czosnek, imbir i cebulę. Podsmażyłam żeby zmiękły i dodałam pomidory. Dusiłam około 15-20 minut - tak by pomidory się rozpadły a sos zgęstniał. Następnie dodałam kurczaka, pokrojonego w spore kawałki i podsmażonego na patelni na oleju. Zagotowałam, zmniejszyłam ogień i dusiłam całość około 30 minut.

Kategorie przepisów