Curry fasolowe

Curry fasolowe

Przy sobocie danie jednogarnkowe jak znalazł bo i ciasto na chleb zaczynione i warzywa na sałatkę ugotowane i jeszcze wiele innych rzeczy zaplanowanych. Dlatego wystarczyło wczoraj na noc namoczyć fasolę, żeby dzisiaj wrzucić ją do garnka z innymi warzywami oraz mnóstwem przypraw i mieć obiad. Danie aromatyczne i sycące.

Zdjęcie - Curry fasolowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Jedz na zdrowie wyd. Reader’s Digest

Składniki:

  • 225 g białej fasoli, namoczonej przez noc i odcedzonej
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka
  • 20 dag pieczarek
  • korzeń imbiru (2,5 cm)
  • 2 zielone nasiona kardamonu
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • laska cynamonu (2,5 cm)
  • 6 goździków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Włożyć  fasolę do rondla razem z połową cebuli, chili, imbirem, kardamonem, pieprzem i cynamonem. Zalać wodą, zagotować. Gotować około 50 minut, aż fasola zmięknie a woda zredukuje swoją ilość. Na patelni  podgrzać oliwę. Wrzucić pozostałą cebulę i czosnek i smażyć 2 min. Dodać kurkumę, kminek, kolendrę oraz chili i dobrze wymieszać. Dodać pieczarki  i dusić kilka minut. Całości przełożyć do fasoli  oraz dodać pokrojoną czerwoną paprykę. Dodać również garam masalę i sok z cytryny. Gotować jeszcze chwilę aż papryka będzie miała odpowiednią miękkość i natychmiast podawać.

Smacznego:)

Kategorie przepisów