Culurgiones czyli sardyńskie ravioli

Culurgiones czyli sardyńskie ravioli

Zdjęcie - Culurgiones czyli sardyńskie ravioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Grubiutkie , wypełnione nadzieniem ziemniaczano-serowym prawie jak nasze ruskie pierogi , ale lepione w nieco inny sposób. Mniej znane na północy Włoch są dniem typowym dla regionu Sardynii. Ravioli o nazwie Culurgiones podaje się posypane startym serem lub z prostym sosem pomidorowym z bazylią. Nadzienie to głównie ziemniaki z dodatkiem sera pecorino ,
cebuli, odrobiny czosnku.  
Choć uwielbiam pierogi ruskie to muszę się przyznać, ze ostatnio lepię je tylko 3-4 razy w roku czyli wówczas , gdy przebywam w kraju. Pokusiłam się jednak na wykonanie tych fantastycznie sklejanych pierogów i muszę przyznać, że jak na pierwszy raz poszło mi nawet nieźle. Wykonanie tych pierogów wymaga tylko "odrobinę" umiejętności i doświadczenia. Każdy kolejny pieróg jest coraz ładniejszy i bliski oryginału.... Udało mi się za pierwszym razem opanować technikę sklejania i przyznam, że to świetny sposób na trochę inne pierogi ruskie. Składniki / na ok.100 szt/


farsz:Zdjęcie - Culurgiones czyli sardyńskie ravioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Culurgiones czyli sardyńskie ravioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 250 g białego sera / w oryginale pecorino/
  • mała cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1,5 łyżeczki suszonej mięty
  • sól/ do smaku

ciasto:

  • 600 z mąki/ semoliny plus 100 g mąki 00
  • 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 375ml wody
  • sól/ do smaku

Wykonanie: -Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. -Ser zmielić. -Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie/ czosnek usunąć/. -Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i miętą. -Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. -Gotowe ciasto rozwałkować, wyciąć /szklanką / krążki . -Na każdy krążek nakładać farsz i sklejać pierożki

w/g tej oto techniki :

.................nie było wcale łatwo..........pierwsze egzemplarze były trochę koślawe....
.....a jeśli komuś nie wyjdzie zawsze może powrócić do tradycyjnego lepienia...... Zdjęcie - Culurgiones czyli sardyńskie ravioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Culurgiones czyli sardyńskie ravioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

.....potem było już znacznie lepiej, a nawet powiedziałabym zupełnie dobrze...... Zdjęcie - Culurgiones czyli sardyńskie ravioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Culurgiones czyli sardyńskie ravioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Culurgiones czyli sardyńskie ravioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami moje pierożki podałam po naszemu czyli z chrupiącymi skwarkami ................... Zdjęcie - Culurgiones czyli sardyńskie ravioli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
.............i jeszcze na zachętę ..............pyszne Culurgiones kasztanowe z grzybowym nadzieniem

Kategorie przepisów