Cukiniowe spahgetti

Cukiniowe spahgetti
Zdjęcie - Cukiniowe spahgetti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Najbardziej uniwersalne letnie warzywo ,nie wiem czy troche nie lekcewazone.A sprawia to zapewne jego wszechobecnosc ,wysoka plennosc i niska cenna.Wiekszym rarytasem sa dla nas warzywa,ktore trzeba upolowac i sporo za nie zaplacic np.karczochy.Nie wszyscy moze wiedza,ze skromna cukinia ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.Szczegolnie,gdy zjadana jest na surowo jak dzisiejsze spaghetti cukiniowe.Nie tylko doda nam zdrowia,ale bedzie prawdziwa ozdoba kazdego dania,bo wyglada cudnie,prawda? Na surowke najlepsze sa swieze i male owoce.

Skladniki:

Zdjęcie - Cukiniowe spahgetti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1-2 mlodziutkie cukinie
3 lyzki oliwy (u mnie cytrynowa)
1 lyzka octu winnego
1 lyzeczka miodu
sol,pieprz
skorka otarta z 1/2
cytryny
swiezy tymianek,koperek

Wykonanie:
  • cuknie pokroic w cieniutkie paseczki .Uzyj tylko jedrnej czesci ze skorka,srodek odrzuc.
  • pokrojone paseczki wymieszac ze spora szczypta soli,odstawic
  • w miedzyczasie przygotowac sos winegret.Oliwe,ocet i miod ze szczypta soli i pieprzu wymiesza na gladki krem
  • posiekac ziola.Zetrzec z wyparzonej cytryny skorke i posiekac
  • cukinie wymieszac z sosem i ziolami
  • przed podaniem schlodzic krotko w lodowce
ZYCZE SMACZNEGO!

Kategorie przepisów