Cukiniowe placuszki z łososiem (na wielkanocne śniadanie)

Cukiniowe placuszki z łososiem (na wielkanocne śniadanie)

Zdjęcie - Cukiniowe placuszki z łososiem (na wielkanocne śniadanie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielkanoc już niedługo, postanowiłam więc przygotować kilka propozycji dań, które mogą być alternatywą dla świątecznych klasyków.

Zdjęcie - Cukiniowe placuszki z łososiem (na wielkanocne śniadanie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pierwszy ogień idą więc zielone niczym wiosenna trawa placuszki z cukinii podane z wędzonym łososiem, kleksem kwaśnej śmietany i uroczym jajkiem przepiórczym.

Zdjęcie - Cukiniowe placuszki z łososiem (na wielkanocne śniadanie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Taka kompozycja sprawdzi się zarówno jako propozycja śniadaniowa, jak i mała przystawka.

Zdjęcie - Cukiniowe placuszki z łososiem (na wielkanocne śniadanie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 10 placków

Zdjęcie - Cukiniowe placuszki z łososiem (na wielkanocne śniadanie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki, posól i odstaw na kwadrans. Po tym czasie dokładnie odciśnij ją z nadmiaru wody.

Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do cukinii, wymieszaj z mąką, jajkami, natką, szczypiorem i przyprawami.

Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż na złoto z obu stron.

Placuszki podawaj z kwaśną śmietanką, ugotowanymi na twardo jajkami przepiórek, kaparami i łososiem. Całość możesz skropić sokiem z cytryny i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Kategorie przepisów