Cukinia z kurkowym risotto i miętowym dipem

Cukinia z kurkowym risotto i miętowym dipem

Zdjęcie - Cukinia z kurkowym risotto i mietowym dipem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kto ma cukinie w ogrodzie,wie w jakim szalonym tempie rosną. Wystarczy kilkudniowy wyjazd,by zastac w ogrodzie prawdziwe giganty. Te olbrzymy,ale z miekką skórką chętnie zużywam robiąc placuszki cukiniowe i szczerze mowiąc nadaja sie na placki bardziej niz te mlodzutkie, które sa bardzo wodniste. Dzisiejszego giganta pokroilam w grube plastry i nadzialam risotto z kurkami. Nadziewane krążki cukiniowe podalam z jogurtowym dipem miętowym. Danie nie tylko wygladalo imponujaco, smakowalo rowniez rewelacyjnie. Zapraszam do przepisu.

Skladniki :

Zdjęcie - Cukinia z kurkowym risotto i mietowym dipem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 ogromna cukinia
3/4 szklanki ryżu np.arborio
1 cebula
1/3 szklanki bialego wina
1 szklanka+troche bulionu warzywnego
200-220 g kurek
1 lyżka masla ghee
sol,pieprz
5 lyżek parmezanu +2 lub podobnego sera
2 lyzki masla
sol,pieprz
tymianek

Skladniki na dip jogurtowy z mieta:

200 g jogurtu greckiego
1 pelna lyżeczka musztardy
1 plaska lyżeczka miodu
1 lyżeczka soku z cytryny lub starta skorka cytrynowa
gałązki mięty

Wykonanie:

  • cukinie pokroic w grube 2-3 cm plastry.Gabczsty srodek z pestkami wykroic nozem.Posolic od srodka,odstawic
  • umyc kurki ( jak zrobic to najszybciej przeczytaj tutaj i odstawic do osuszenia .Nastepnie pokroic na mniejsze kawalki
  • przygotowanie risotta.Cebule obrac i pokroic w drobna kostke na 1 lyzce masla ghee.Wsypac ryz arborio (ryzu nie plukac,gdyz pozbawisz go kleju) i dokladnie wymieszac,tak by kazde ziarenko obtoczyc w masle.Wlac wino i mieszajac odparowac alkohol.Nastepnie porcjami wlewac bulion,za kazdym razem po wchlonieciu przez ryz poprzedniej porcji.Na koniec wmieszac starty parmezan i 2 lyzki masla,oraz posiekany tymianek
  • w miedzyczasie na drugiej patelni poddusic na masle pokrojone i osuszone kurki do odparowania wody.Risotto wymieszac z kurkami
  • krazki cukini ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Srodek kazdego krazka wypelnic lyzka risotta lekko dociskajac go do blaszki.Rozlozyc reszte risotta.Posypac pozostalym parmezanem
  • wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut,tak by zmiekly krazki cukiniowe.Gdy tylko stopi sie ser mozna przykryc foila,by nadzienie nie wyschlo
  • jogurt wymieszac z lyzeczka musztardy i miodem.Dodac starta skorke z cytryny i posiekane listki miety.Przed podaniem schlodzic w lodowce
  • upieczone krazki cukiniowe podawac ze schlodzonym dipem jogurtowym

ZYCZE SMACZNEGO :)

Kategorie przepisów