Cukinia z farszem wegetariańskim

Cukinia z farszem wegetariańskim
  • SKŁADNIKI:
  • - cukinia - 1 szt
  • - soczewica zielona - 200 g
  • - świeży szpinak - 200 g
  • - masło - 4 łyżki
  • - czosnek - 3 ząbki
  • - sól , pieprz - do smaku

Dziś mam dla Was kolejny sposób na cukinię – tym razem w wersji wegetariańskiej , a mianowicie z farszem z soczewicy.

Przyrządzona w ten sposób jest nie tylko smaczna , ale i niezwykle zdrowa.

Z całą pewnością posmakuje również tym , którzy na codzień wolą mięsko zajadać!

Farsz z soczewicy i szpinaku można śmiało wykorzystać również np. do naleśników!

Zdjęcie - Cukinia z farszem wegetariańskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cukinię oczyszczamy , kroimy na 2 części.

Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek.

Soczewicę gotujemy ok. 15 min w lekko osolonej wodzie.

Szpinak przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku , soli i odrobiny pieprzu.

Mieszamy z ugotowaną soczewicą.

Faszerujemy przygotowaną cukinię ( dociskając farsz ).

Wkładamy do delikatnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

Podlewamy odrobiną bulionu.

Zapiekamy ok. 30-35 min (180 st.).

Ok. 5 minut przed końcem pieczenia możemy dodatkowo posypać odrobiną sera żółtego!

Gotowe!

Zdjęcie - Cukinia z farszem wegetariańskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów