Cukinia z farszem wegetariańskim
- SKŁADNIKI:
- - cukinia - 1 szt
- - soczewica zielona - 200 g
- - świeży szpinak - 200 g
- - masło - 4 łyżki
- - czosnek - 3 ząbki
- - sól , pieprz - do smaku
Dziś mam dla Was kolejny sposób na cukinię – tym razem w wersji wegetariańskiej , a mianowicie z farszem z soczewicy.
Przyrządzona w ten sposób jest nie tylko smaczna , ale i niezwykle zdrowa.
Z całą pewnością posmakuje również tym , którzy na codzień wolą mięsko zajadać!
Farsz z soczewicy i szpinaku można śmiało wykorzystać również np. do naleśników!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukinię oczyszczamy , kroimy na 2 części.
Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek.
Soczewicę gotujemy ok. 15 min w lekko osolonej wodzie.
Szpinak przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku , soli i odrobiny pieprzu.
Mieszamy z ugotowaną soczewicą.
Faszerujemy przygotowaną cukinię ( dociskając farsz ).
Wkładamy do delikatnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Podlewamy odrobiną bulionu.
Zapiekamy ok. 30-35 min (180 st.).
Ok. 5 minut przed końcem pieczenia możemy dodatkowo posypać odrobiną sera żółtego!
Gotowe!