Cukinia w sosie słodko - ostrym

Kuchnia chińska zawsze mi się podobała ale ostatnio wciąga mnie coraz bardziej. Wczoraj na kolację zrobiłam lekką jarzynkę z cukinii w sosie słodko - ostrym. Taką cukinię można podać do ryżu, albo makaronu ryżowego, bardzo dobrze smakuje. Przepis pochodzi z książki 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska i jest to moja propozycja do akcji Grumków.
Składniki:
- 4 duże cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 3 łyżki oleju ryżowego
- pół łyżeczki zielonej pasty chilli
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Wymieszać imbir, czosnek i pastę chilli. Pokroić cukinię na drobne plasterki i wymieszać z imbirową mieszanką. Mąkę wymieszać z cukrem, sosem sojowym i octem ryżowym. W woku rozgrzać olej ryżowy, wrzucić cukinię i smażyć kilka minut. Dolać rozmieszaną mąkę i smażyć aż sos zgęstnieje. Posypać sezamem. Podawać na ciepło.
Smacznego:)