Cukinia i kasza jaglana

Cukinia i kasza jaglana

Zdjęcie - Cukinia i kasza jaglana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wakacje w mieście to prawdziwe wyzwanie dla rodzica. O ile dziecko korzysta ze zorganizowanych półkolonii to nie ma problemu, gorzej gdy siedzi w domu. Choć akurat moje dziecko jest szczęśliwe gdy cały dzień może spędzić z rówieśnikami na podwórku. Ale dziś dla odmiany postanowiłyśmy razem przygotować obiad. Wspólna praca sprawia, że potem wszystko lepiej smakuje i tak też było u nas. Co prawda pierwsza porcja placuszków nam się nie udała, bo chciałyśmy je zrobić bez dodatku mąki. Ostatecznie by się nie rozpadały dodałyśmy mąkę gryczaną. Przy przewracaniu ich na drugą stronę trzeba być ostrożnym. ale generalnie placuszki nie sprawiały nam problemu. Wyszło ich sporo, ale były tak fajne chrupiące, że szybko znikały z talerza.

Zdjęcie - Cukinia i kasza jaglana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cukinia i kasza jaglana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placuszki z cukinii i kaszy jaglanej
składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki gryczanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku - posiekana
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz

wykonanie Kaszę jaglana gotujemy w 2 szklankach osolonej wody. Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 30 minut by puściła sok. Odsączamy dokładnie cukinię, dodajemy do kaszy jaglanej. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju by się zeszkliła. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Pilnujemy by się nie przypiekł, bo będzie gorzki. Cebule i czosnek dodajemy do cukinii. Dokładamy pozostałe składniki - jajka, mąkę, przyprawy. Na rozgrzana patelnie nakładamy masę za pomocą łyżki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki najlepiej smakują gdy są ciepłe.

Kategorie przepisów