Cukinia faszerowana tuńczykiem i soczewicą
Wiem, nie każdy lubi tuńczyka ! Są tacy co go wręcz nie cierpią. Nie będę Was na siłę przekonywała, bo danie smakuje tuńczykiem i to dość wyraźnie. Ale jest i ta druga połowa, co tuńczyka wręcz uwielbia, albo...choć trochę lubi. I to dla Was jest ten przepis, przepis na proste danie, czyli cukinie faszerowane tuńczykiem. A poza rybką znajdziecie w farszu także soczewicę czerwoną i kukurydzę. Mniam !
Składniki:
Wykonanie:
Cukinie umyć, osuszyć i przeciąć na wzdłuż. Każdą połówkę wydrążyć i delikatnie posolić.
Soczewicę ugotować według instrukcji z opakowania, nie solić.
Na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Do podsmażonej cebuli dodać odsączonego tuńczka i kukurydzę -podsmażyć przez 2-3 minuty. Dodać ugotowaną soczewicę, passatę i koncentrat pomidorowy - wymieszać i podgrzać. Na koniec doprawić farsz przyprawami.
Cukinie ułożyć na blasze. Każdą cukinię napełnić farszem. Na wierzchu ułożyć kawałki ozarelli lub posypać startym żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut.
Podawać posypane siekaną natką pietruszki.
Smacznego !
Składniki:
- 5 średniej wielkości cukini
- 300 g tuńczyka w sosie własnym
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 150 g kukurydzy z puszki
- 200 g passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1-2 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, tymianek, opcjonalnie sól
- mozarella lub żółty ser
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Cukinie umyć, osuszyć i przeciąć na wzdłuż. Każdą połówkę wydrążyć i delikatnie posolić.
Soczewicę ugotować według instrukcji z opakowania, nie solić.
Na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Do podsmażonej cebuli dodać odsączonego tuńczka i kukurydzę -podsmażyć przez 2-3 minuty. Dodać ugotowaną soczewicę, passatę i koncentrat pomidorowy - wymieszać i podgrzać. Na koniec doprawić farsz przyprawami.
Cukinie ułożyć na blasze. Każdą cukinię napełnić farszem. Na wierzchu ułożyć kawałki ozarelli lub posypać startym żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut.
Podawać posypane siekaną natką pietruszki.
Smacznego !