Cukinia faszerowana czarną soczewicą

Cukinia faszerowana czarną soczewicą

To kolejny przykład mojej miłości do strączkowych. Naprawdę uwielbiam soczewicę i wszelkie jej podobne. Z czarną jednak to mój debiut (wspominałam o nim na Instagramie i profilu FB bloga), urzekły mnie jej małe kuleczki i głęboki, ciemny kolor.

Zdjęcie - Cukinia faszerowana czarną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wcześniej uduszoną soczewicą nafaszerowałam okrągłe cukinie, całość zapiekłam.

Zdjęcie - Cukinia faszerowana czarną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niezużyta część farszu (kilka łyżek) posłużyła mi jako baza do przygotowania sosu do dania.

Zdjęcie - Cukinia faszerowana czarną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie cukinie świetnie smakują jedzone ze świeżą bagietką. Czarną soczewicę kupić możecie w sklepach z żywnością ekologiczną.

Zdjęcie - Cukinia faszerowana czarną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na  4 porcje.

Zdjęcie - Cukinia faszerowana czarną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Cukinia faszerowana czarną soczewicą

Agata, 7 lipca 2014

Zdjęcie - Cukinia faszerowana czarną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Z cukinii odkrój górną część, wydrąż środki.

Na patelni, na oliwie, zeszklij cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodaj kmin i kolendrę. Wsyp ziarna soczewicy, wymieszaj, zalej bulionem i duś do miękkości na mały ogniu (w razie konieczności dolej nieco płynu). Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, wymieszaj, dopraw do smaku.

Tak przygotowaną masą napełnij cukinie. Wstaw do naczynia do zapiekania, na dno wej 3 łyżki wody, przykryj (np. folią aluminiową). Piecz ok. 1,5 godziny w temp 180 oC, aż cukinia będzie miękka.

Do pozostałej na patelni reszty farszu dodaj siekane pomidory, dopraw do smaku, gotuj, aż uzyskasz gęsty sos. Podawaj go z upieczonymi już cukiniami.

Kategorie przepisów