Cukier waniliowy

Cukier waniliowy w mojej kuchn znika błyskawicznie, jednak nie do końca satysfakcjonował mnie jego smak i zapach, a używanie do wszystkiego lasek waniliowych jest zbyt ekstrawaganckie;), stąd też, powstał cukier waniliowy wlaśnej roboty.

Składniki na 1 kg cukru waniliowego:
Sposób wykonania:



Zauważyłam, że odkąd używam swojej roboty cukru waniliowego - placuszki, racuchy, naleśniki - nie przypalają mi się, jakby w tym kupnym był jakiś składnik, który wcześniej to powodował.

Składniki na 1 kg cukru waniliowego:
- 1 kg drobnego cukru do wypieków
- 5 lasek wanilii
- duży słój
Sposób wykonania:
- przesypać cukier do słoja
- każdą laskę wanilii rozciąć i ostrym nożykiem wydrążyć, wybrać ziarenka - czarne, pięknie pachnące malutkie kuleczki
- wrzucić do słoja razem z pozostałymi już po wyłuskaniu łupinami
- dokładnie wymieszać, zamknąć, co 2-3 dni przez 2 tygodnie zagłądać i ponownie wymieszać - przemieszać
- po tym okresie, cukier jest gotowy - pachnie tak pięknie, że już nie wrócicie do kupnego
- używamy oczywiście bez łupin, ja je zostawiam do samego końca, nadają dodatkowo aromatu i są zbyt cenne, żeby je odrazu wyrzucić.



Zauważyłam, że odkąd używam swojej roboty cukru waniliowego - placuszki, racuchy, naleśniki - nie przypalają mi się, jakby w tym kupnym był jakiś składnik, który wcześniej to powodował.