Crumble z warzywami


Crumble to przepyszny deser, którego urok polega na tym, że łączy on to co według mnie najlepsze w tradycyjnym owocowym cieście : owoce i kruszonkę :) Wariantów crumble jest tak wiele, jak wiele jest owoców, a do słodkiej kruszonki można dodać orzechy, czy płatki owsiane. Ja nie mogłam się powstrzymać przed eksperymentem kulinarnym, gdy do głowy przyszedł mi pomysł na wytrawne crumble z warzywami. Zapiekłam więc sos warzywny z kruszonką i cebulką prażoną, a efekt wyszedł zaskakujący :)
Crumble z warzywami 80 g masła 80 g mąki 50 g cebulki prażonej cukinia cebula garść fasolki szparagowej garść świeżej kolendry pomidory w puszce 2 ząbki czosnku łyżeczka pieprzy cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka cukru *2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie 5 minut. Cukinię pokrojoną w półplasterki i cebulkę w piórka podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie wrzucamy podgotowaną fasolkę. Po kilku minutach dodajemy pomidory w puszce (i ewentualnie koncentrat pomidorowy), posiekany czosnek, kolendrę i przyprawiamy. Sos gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Zimne masło kroimy na drobne kawałki, dodajemy mąkę oraz prażoną cebulkę i łączymy w taki sposób, aby powstały okruchy. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wylewamy sos z warzywami i posypujemy je kruszonką. Crumble pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Tosia