Crumble z pomidorami
Crumble z pomidorami
Nie ze śliwkami. Nie z truskawkami. W ogóle nie z owocami, tylko z pomidorami. Właśnie tak. Wymyśliłam sobie crumble z pomidorami. Danie jest z kategorii bardzo prostych, banalnych wręcz, ale jednocześnie genialnych. Wszystkie smaki przenikają się i uzupełniają. Słodycz pomidorów, aromaty ziół i czosnku, oliwa. Wszystko to ukryte pod idealnie chrupiącą serową skorupką. Danie jest tak zachwycająco lekkie, że nadaje się na śniadanie. Z miską sałaty z lekkim winegretem na obiad, a później jeszcze na kolację. Takie crumble po prostu można jeść trzy razy dziennie. Spróbujcie sami :)
Składniki dla 4 osób: 1 kg pomidorów (pomieszanych, różnej wielkości i kolorów)
2-4 ząbki czosnku
kilka gałązek oregano i tymianku
chlust oliwy
mniejszy chlust octu (użyłam malinowego, ale dobry będzie też balsamico, winny lub jabłkowy)
sól morska
Kruszonka 4-6 kromek czerstwego chleba pełnoziarnistego (w sumie po podsuszeniu powinno wyjść ok. 100 g)
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka mielonych migdałów
2 łyżki masła
50 g startego twardego sera (u mnie miks parmezanu, pecorino i cheddara)
3-4 łyżkioliwy
suszona ostra papryczka (bez pestek) lub pieprz kajeński
kilka gałązek świeżego tymianku i oregano
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mniejsze, koktajlowe zostawić w całości, większe pokroić na połówki, ćwiartki, bardzo duże na ósemki. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, dodać do pomidorów. Pomidory polać oliwą i octem, oprószyć solą, obłożyć ziołami. Przygotować kruszonkę. Pieczywo podpiec na suchej patelni. Zmiksować w malakserze z płatkami, migdałami, masłem, serem, chili, i listkami ziół. Stopniowo dodawać oliwę. Kruszonka powinna dać się (z trudem) uformować w kulę, ale równocześnie bardzo łatwo rozpaść. Przygotowaną kruszonką posypać pomidory. Piec ok. 45 minut, aż pomidory zmiękną a skorupka stanie się rumiana i chrupiąca.
Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji pomidorowej
Składniki dla 4 osób: 1 kg pomidorów (pomieszanych, różnej wielkości i kolorów)
2-4 ząbki czosnku
kilka gałązek oregano i tymianku
chlust oliwy
mniejszy chlust octu (użyłam malinowego, ale dobry będzie też balsamico, winny lub jabłkowy)
sól morska
Kruszonka 4-6 kromek czerstwego chleba pełnoziarnistego (w sumie po podsuszeniu powinno wyjść ok. 100 g)
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka mielonych migdałów
2 łyżki masła
50 g startego twardego sera (u mnie miks parmezanu, pecorino i cheddara)
3-4 łyżkioliwy
suszona ostra papryczka (bez pestek) lub pieprz kajeński
kilka gałązek świeżego tymianku i oregano
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mniejsze, koktajlowe zostawić w całości, większe pokroić na połówki, ćwiartki, bardzo duże na ósemki. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, dodać do pomidorów. Pomidory polać oliwą i octem, oprószyć solą, obłożyć ziołami. Przygotować kruszonkę. Pieczywo podpiec na suchej patelni. Zmiksować w malakserze z płatkami, migdałami, masłem, serem, chili, i listkami ziół. Stopniowo dodawać oliwę. Kruszonka powinna dać się (z trudem) uformować w kulę, ale równocześnie bardzo łatwo rozpaść. Przygotowaną kruszonką posypać pomidory. Piec ok. 45 minut, aż pomidory zmiękną a skorupka stanie się rumiana i chrupiąca.
Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji pomidorowej