Crostata z dżemem brzoskwiniowym

Crostata z dżemem brzoskwiniowym

Zdjęcie - Crostata z dżemem brzoskwiniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zwyczajne kruche ciasto zapieczone z dżemem lub marmoladą , to najbardziej popularne włoskie ciasto o nazwie crostata.
Zdjęcie - Crostata z dżemem brzoskwiniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Potrafi je upiec każdy i piecze się ją bardzo często w różnych wersjach smakowych. Nic dziwnego , nie znam chyba bardziej prostego wypieku. Nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy , ani szczególnej wiedzy kulinarnej . Ciasto jest proste i zawsze się udaje.

Składniki /na małą foremką/

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • słoik dżemu brzoskwiniowego / ok .300 g


Zdjęcie - Crostata z dżemem brzoskwiniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykonanie:
Zdjęcie - Crostata z dżemem brzoskwiniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ Ciasto można zarabiać na stolnicy, w melakserze lub w misce/.

Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie, dodać masło i w miarę szybko wyrobić na jednolitą masę. Owinąć folią i wstawić do lodówki na ok.30min. Przygotować foremkę /okrągłą lub prostokątną/, wyłożyć papierem lub nasmarować masłem. Schłodzone ciasto / 2/3 / rozwałkować przy pomocy folii spożywczej i przełożyć na blaszkę. Wierzch posmarować dżemem. Odłożoną część ciasta rozwałkować i przy pomocy radełka wyciąć ozdobne pasy, które następnie nałożyć na wierzch ciasta , tworząc kratkę. Można zrezygnować z radełka i przygotować cienkie wałeczki, spłaszczyć je lekko i ułożyć w kratkę. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut w temp.180 st.C.
Zdjęcie - Crostata z dżemem brzoskwiniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Crostata z dżemem brzoskwiniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Crostata z dżemem brzoskwiniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Crostata z dżemem brzoskwiniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów