Croque madame z łososiem

 Croque madame z łososiem

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #174: Croque madame z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jajka. Niekwestionowany symbol niedzielnego śniadania.
Na miękko, wylewające się pod ciężarem łyżeczki,
sadzone, z lekko chrupiącym dnem,
delikatne, eleganckie w koszulce, pękające przy pierwszym przecięciu nożem,
czy jajecznica, najlepsza na toście, bez dodatków.

Kiedyś zdarzało mi się podchodzić bez serca do niedzielnych śniadań. Wrzucałam w siebie coś niespecjalnego i zapominałam. Jednak od dłuższego czasu celebruje je jak małe święta. Niedzielny poranek zaczyna się od wskoczenia w dresy i zrobienia szybkich zakupów. Żadnego czyszczenia lodówki, musi być wyjątkowo.

Gdy wracam, czeka już na mnie ciepła kawa. Uwielbiam tę koordynację czynności. W takich warunkach zaczynam tworzyć. Dzisiaj obudziła mnie ochota na croque madame. Zapiekanego tosta przykrytego sadzonym jajkiem. Klasyczna wersja zakłada dodatek szynki, ale ja dzisiaj wymieniłam ją na łososia. Idealnie połączył się z niego chrupiącym, zapieczonym beszamelem.

Pamiętajmy! Beszamel jest po to, żeby go porządnie zapiec. Nie ma nic bardziej przykrego niż pływający, wylewający się pod jajkiem mleczny sos. Mam wrażenie, że to najczęstszy błąd popełniany w śniadaniowniach przy przygotowywaniu croque madame. Funkcja grillowania w ruch i nie wyłączamy dopóki tost nam się porządnie nie zarumieni!

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #174: Croque madame z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Croque madame z łososiem (4 porcje)
- 8 kromek chleba tostowego
- 4 jajka
- 4 plastry wędzonego łososia
- 4 plastry żółtego sera

Sos musztardowo-koperkowy:
-2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka poszatkowanego koperku

Beszamel:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 150 ml zimnego mleka
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z funkcją grillowania.
  2. Przygotuj beszamel. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż zasmażkę przez ok. 2 minuty. Wlej mleko i wymieszaj. Mieszaj i smaż aż sos porządnie zgęstnieje (potrwa to kilka minut). Dopraw gałką, solą i pieprzem. Odstaw.
  3. W miseczce wymieszaj oliwkę, musztardę i koperek.
  4. Kromki chleba podgrzej w tosterze.
  5. Kromkę posmaruj łyżeczką musztardowo-koperkowego sosu, ułóż na niej ser i łososia. Drugą kromkę posmaruj łyżeczką beszamelu i przykryj kromkę z łososiem, beszamelem w dół. Powtórz czynności w stosunku do reszty kromek.
  6. Wierzch kromek posmaruj dokładnie warstwą beszamelu.
  7. Wstaw kanapki do piekarnika i piecz aż beszamel zbrązowieje (powinno to potrwać ok. 10 minut).
  8. W tym czasie rozgrzej trochę masła na patelni i posadź jajka. Smaż na średnim ogniu, aby zdążyły się ściąć, ale nie spaliły się od spodu.
  9. Wyjmij tosty z piekarnika i ułóż na nich sadzone jajka.
  10. Tosty możesz podać z dodatkiem sałatki skropionej winegretem.

Śliwka

Kategorie przepisów