Croissant bread pudding

Croissant bread pudding, to nic innego jak ulepszona wersja chlebowego puddingu.
Jednak zamiast chleba zapiekane są croissanty.
Moim zdaniem, ta wersja jest nie do pobicia.
Śniadanie idealne na sobotni/niedzielny poranek!:)
Zapewniam, że każde podniebienie poczuje się dopieszczone.
Pyszny, słodki, rozpływający się w ustach, mleczno- maślany, grzechu warty pudding;)
Kaloryczny jak diabli, ale przecież czasem można sobie pofolgować:)
Składniki:
- 6-7 croissantów
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 50g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- garść rodzynek
opcjonalnie
- rum/amaretto
Croissanty podpiec w tosterze lub w piekarniku.
Pokroić w grubsze plastry.
Każdy kawałek croissanta posmarować masłem.
Rogaliki ułożyc w nacyzniu żaroodpornym.
Opcjonalnie rodzynki można namoczyć w rumie/amaretto lub innym alkoholu.
Croissanty posypać rodzynkami.
Mleko, śmietankę, jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksować razem.
Powstałą masą zalać rogale.
Zapiekać w 180C ok. 30 minut.
Podawać na ciepło.