Crema catalana (krem kataloński)

Crema catalana czyli hiszpański kuzyn crème brûlée. Oba desery to delikatne kremy zwieńczone warstewką skarmelizowanego cukru na wierzchu.
Krem kataloński aromatyzowany jest skórką cytrynową i korą cynamonu, pachnie więc egzotycznym południem Europy.
Podane proporcje to 1 duża lub 2 mniejsze porcje.


- żółtko - 2 szt
- mleko - 1 szklanka
- cukier - 2 łyżki + łyżeczka na wierzch
- skórka cytrynowa - otarta z 1/2 owocu
- mąka ziemniaczana - 1/2 łyżki
- kora cynamonu - ok. 2 cm kawałek
Wszystkie składniki połącz, gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta. Uważaj, by nie gotować zbyt długo, gdyż utworzą się grudki. Przelej do kokilek, schłódź w lodówce (ok.2 godz.).
Wierzch oprósz cukrem, wstaw na kilkadziesiąt sekund pod rozgrzany górny ruszt piekarnika, aby cukier się skarmelizował.