Conchiglioni ze szpinakiem i gorgonzolą

Conchiglioni ze szpinakiem i  gorgonzolą

Conchiglioni to fantazyjny makaron w kształcie dużych muszli, idealnych do nadziewania. Można popuścić wodze kulinarnej fantazji :) Ja postanowiłam nadziać moje muszle szpinakiem i gorgonzolą (można ją zastąpić dowolnym serem pleśniowym).

Składniki:

makaron conchiglioni (po ok. 8-10 sztuk na osobę)

300 g mrożonego lub 500 g świeżego szpinaku

200 g gorgonzoli

500 ml sosu pomidorowego passata

sól, pieprz, czosnek, po łyżce świeżej bazylii i oregano

Makaron ugotuj al dente, uważając, aby się nie rozpadł podczas gotowania (na wszelki wypadek można ugotować kilka sztuk więcej). Po ugotowaniu, przelej go zimną wodą i odstaw na chwilę.

Sos pomidorowy podgrzej z przyprawami i ziołami.

Szpinak przygotuj tak, jak lubisz - ja zazwyczaj podduszam go na łyżce masła, doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie pokrusz gorgonzolę i wymieszaj ze szpinakiem (ser nie powinien być całkiem rozdrobniony).

Sos wlej do naczynia żaroodpornego, nadziewaj muszle szpinakiem i układaj w naczyniu tak, aby były częściowo zanurzone w sosie. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekaj przez około 20 minut. Nakładając muszle na talerz, polej je sosem pomidorowym.

Zdjęcie - Conchiglioni ze szpinakiem i  gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów