Conchiglione z kurczakiem i oliwkami

Dawno nie było muszelek. W przedświątecznym zabieganiu i wiecznym niedoczasie to idealne rozwiązanie na obiad.
Conchiglione z kurczakiem i oliwkami
Pierś kurczaka posolić, usmażyć lub zgrillować. Kiedy lekko przestygnie porwać wzdłuż włókien. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pomidory, śmietanę i chwilę razem podgrzewać. Kiedy lekko sos się zredukuje dodać pokrojone oliwki i bazylię, a na koniec wymieszać z kurczakiem i dodać porwaną na kawałki mozzarellę. Muszle ugotować w osolonej wodzie na półtwardo - ok 8 minut. Nałożyć farsz do muszelek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Conchiglione z kurczakiem i oliwkami
- muszle
- pierś kurczaka
- puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżki śmietany 12%
- garść czarnych oliwek
- ząbek czosnku
- świeża bazylia
- kulka mozzarelli
- sól, pieprz
- oliwa
