Cobbler ze śliwkami

Cobbler ze śliwkami

Cobbler to amerykańsko-brytyjski deser z owoców zapieczonych pod warstwą ciasta. O ile w Wielkiej Brytanii pod słowem cobbler kryją się także wytrawne zapiekanki z mięsem, o tyle mieszkańcy USA upodobali sobie słodką, owocową wersję. Rodzajów cobblera jest bardzo wiele i w recepturach panuje spora dowolność zarówno jeśli chodzi o dobór owoców, jak i rodzaj ciasta (czasem jest dość rzadkie, a czasem bliżej mu do kruszonki). Niezależnie od tego, cobbler podaje się zawsze na ciepło. Doskonałym dodatkiem do niego jest bita śmietana albo lody waniliowe, ale i bez nich deser ten smakuje wspaniale.
Ja przygotowałam jeden z najpopularniejszych rodzajów cobblera – ze śliwkami. Dzięki dodatkowi mielonych migdałów ciasto zyskało fajny aromat i nieco chropowatą strukturę. Myślę, że jest to przepis, który przyda się podczas długich, jesiennych wieczorów :)

Cobbler przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia z Gin i Lejdi :)

Zdjęcie - Cobbler ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
COBBLER ZE ŚLIWKAMI
500g śliwek,
1 łyżka mąki,
70g cukru trzcinowego,
½ łyżeczki cynamonu
ciasto:
100g mąki,
30g cukru trzcinowego,
60g mielonych migdałów,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
szczypta mielonych goździków,
50g miękkiego masła,
60ml mleka,
1 jajko

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, posypać śliwki i delikatnie przemieszać.
Przygotować ciasto: w misce wymieszać mąkę, cukier, mielone migdały, sól i goździki. Dodać masło i ponownie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mleko z jajkiem , wsypać suche składniki i całość wymieszać łyżką. Łyżką nakładać „kupki” z ciasta na śliwki.
Formę wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut, aż ciasto się zarumieni. Podawać od razu po upieczeniu.


(na podstawie przepisu z blogu Kuchennymi Drzwiami)


Zdjęcie - Cobbler ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów