Co zrobić z chleba – tosty francuskie z kurkami

Co zrobić z chleba – tosty francuskie z kurkami

Zdjęcie - Co zrobić z chleba – tosty francuskie z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas na kolejną odsłonę cyklu – Co zrobić chleba. Temat czerstwego pieczywa i jego wyrzucania poruszałam już na blogu wielokrotnie, dlatego nie chciałabym się niepotrzebnie powtarzać. Pointa jest taka, że chleb trzeba szanować, dlatego gdy robi się czerstwy – warto go przerabiać kreatywnie w kuchni.

Do tej pory na blogu pojawiły się wpisy:

Jak zrobić bułkę tartą

Chłodnik chlebowy

Pudding chlebowy z truskawkami

Sałatka chlebowa panzanella

Tym razem postawiłam na coś naprawdę prostego, czyli tosty francuskie. Wystarczy czerstwe pieczywo zamoczyć w mieszaninie jajka i mleka, a następnie usmażyć krótko na patelni z dwóch stron. Takie tosty można podać na wiele sposobów, ja zainspirowałam się rozpoczynającym się sezonem grzybowym i postawiłam na kurki. Grzyby karmelizowałam na patelni z rozmarynem oraz miodem i podałam na rumianych tostach. Idealne śniadanie gotowe

Zdjęcie - Co zrobić z chleba – tosty francuskie z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Co zrobić z chleba – tosty francuskie z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Co zrobić z chleba – tosty francuskie z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co zrobić z chleba - tosty francuskie z kurkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia: 10 min. Całkowity czas: 20 min. Porcje: 4 Składniki

  • Tosty:
  • 4 kromki chleba
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • Kurki:
  • 100 g kurek
  • mała cebula
  • łyżka oleju roślinnego
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz
Instrukcja
  1. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę i podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy oczyszczone i osuszone kurki oraz porwane listki rozmarynu, zwiększamy ogień i smażymy ok. 5 minut.
  2. Następnie dodajemy miód, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Karmelizujemy kurki jeszcze 3minuty.
  3. Jajka rozbełtujemy z mlekiem i przyprawami. Moczymy kromki chleba w jajecznej masie.
  4. Rozgrzewamy patelnię z olejem roślinnym i kładziemy kromki. Smażymy po ok. 2-3 minuty z jednej strony, następnie przekładamy na drugą i smażymy jeszcze 2 minuty.
  5. Tosty francuskie podajemy z karmelizowanymi kurkami.

Kategorie przepisów