Co zrobić z chleba - pudding chlebowy z truskawkami

Co zrobić z chleba - pudding chlebowy z truskawkami

Zdjęcie - Co zrobić z chleba-pudding chlebowy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co prawda Smakowity Chleb to blog poświęcony wypiekowi domowego chleba, ale uznałam, że znajdzie się na stronie miejsce na pewien cykl. Na pewno każdemu zdarzyło się kiedyś znaleźć w chlebaku czerstwe pieczywo, jeśli  nie – to znaczy, że rodzina jest wyjątkowo liczna

Ja czasem mam ten problem i zawsze staram się z niego wyjść praktyczną drogą, gdyż nie ma gorszej rzeczy od wyrzucania chleba.

A z czerstwego pieczywa można wiele zrobić, poczynając od bułki tartej, po chłodnik chlebowy. Tym razem jednak zainspirowałam się sezonem truskawkowym i przygotowałam z bagietki (drugiej świeżości) pudding chlebowy.

Wyszedł z tego urodziwy i wyjątkowo smakowity deser truskawkowy. Polecam wypróbować przepis także z innymi owocami np. malinami, porzeczką, jagodami, czy zimą po prostu z bananem

Zdjęcie - Co zrobić z chleba-pudding chlebowy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Co zrobić z chleba-pudding chlebowy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Co zrobić z chleba-pudding chlebowy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co zrobić z chleba-pudding chlebowy z truskawkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 25 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 55 min. Składniki

  • 300 g czerstwego, pszennego pieczywa
  • 2 jajka
  • 600 ml mleka
  • 10 łyżeczek cukru (u mnie z wanilią)
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki masła
Instrukcja
  1. Pieczywo kroimy w kostkę lub małe kromeczki.
  2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki.
  3. Mleko łączymy z jajkami i mieszamy dokładnie trzepaczką.
  4. Formę żaroodporną (średnica ok. 25 cm) smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwą kawałków pieczywa. Posypujemy 4 łyżeczkami cukru, dekorujemy połową truskawek. Całość zalewamy połową mikstury (mleka z jajkiem).
  5. Tworzymy drugą warstwę, znów układając kawałki chleba, które posypujemy 4 łyżeczkami cukru i dekorujemy resztą truskawek. Z wierzchu polewamy resztą mleka z jajkiem i odstawiamy na 10-15 minut do nasączenia.
  6. Tak przygotowaną formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub na zimno.
  7. Pudding można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub podać z gałką lodów śmietankowych.

Kategorie przepisów