Clafoutis z bobem i tuńczykiem

Clafoutis z bobem i tuńczykiem

Tradycyjne clafoutis przygotowuje się na słodko z wiśniami, ale powstało też wiele odmian wytrawnych tej feancuskiej zapiekanki. Zasadniczo chodzi o to, by wybrane składniki (czy to owoce, czy warzywa) zalać ciastem naleśnikowym i upiec w foremce. Niektórzy by zapewne powiedzieli, że to po prostu zakalec. Coś w tym jest, to prawda, ale za to jaki dobry ten zakalec ;)
Ta wersja clafoutis z bobem i tuńczykiem bardzo przypadła mi do smaku. Według mnie smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno, co sprawia, że zapiekanka ta nada się zarówno na obiad, jak i na przekąskę lub kolację.

Zdjęcie - Clafoutis z bobem i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CLAFOUTIS Z BOBEM I TUŃCZYKIEM
(4 porcje)

  • 500g bobu,
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta suszonego oregano,
  • sól i pieprz,
  • masło do wysmarowania formy


W garnku zagotować wodę, wrzucić bób i gotować 7 minut od momentu, aż woda ponownie zacznie wrzeć. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek.
Tuńczyka osączyć z zalewy i wymieszać z obranym bobem.
Jajka, mleko, mąkę, natkę pietruszki, oregano oraz sól i pieprz dokładnie zmiksować.
Formę 18 x 18 cm wysmarować masłem. Na dnie ułożyć bób i tuńczyka. Całość zalać ciastem. Piec w 180 stopniach około 35 minut, aż ciasto stężeje.
Podawać na ciepło lub na zimno.

Do clafoutis dobrze pasuje sos pomidorowy/ketchup lub sos jogurtowo-czosnkowy.


(inspiracja)

Zdjęcie - Clafoutis z bobem i tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów