Ciepłe truskawki z pieprzem i octem balsamicznym
Wspaniały deser! Do truskawek z octem balsamicznym, przekonałam sie już w poprzednim roku, kiedy to spróbowałam sałatki z truskawek, mozzarelli i octu balsamicznego! Pycha! Wypróbujcie jeden i drugi przepis, może i Wy także zachwycicie sie tym połączeniem. Przepis ten spisałam z DDTVN.
Składniki:
200 - 300g świeżych truskawek
2 - 3 łyżki brązowego cukru
sok z jednej limonki
kilka listków mięty
łyżeczka octu balsamicznego
świeżo mielony pieprz czarny
Na patelni rozgrzewamy cukier, aż powstanie karmel i dolewamy sok z limonki. Po minucie wrzucamy truskawki i jak najszybciej ocet i dużo pieprzu. Truskawki po chwili wyciągamy, a sos redukujemy. Następnie sosem polewamy truskawki i ozdabiamy miętą (ja dodałam również kilka listków razem z octem balsamicznym.
Smacznego!